Како магија ги отстранува бигорот од стаклото

Ако има нешто што би ги натерало сите да се откажат од својата практична туш кабина, тоа секако е фактот дека нејзиното стакло никогаш не може да го врати стариот сјај.

Без разлика колку и со што ќе исчистите, наслагите од бигор го прават стаклото да изгледа истрошено и извалкано, а главната причина е „тврдата вода“, полна со калциум, магнезиум и други минерали. Кога бигорот се акумулира, дури и најчистата бања изгледа валкана и неуредена, а нејзиното отстранување не е толку едноставно како чистење на други површини во домаќинството.

Како да ја исчистите туш кабината?
Започнете со мокрење на стаклото, идеално со распрскувач, но користете кој било метод – важно е само да е влажно. Потоа истурете алкохолен оцет во шише со распрскувач и темелно испрскајте ја чашата на местата каде што има бигор и оставете ја да отстои најмалку десет минути.

Advertisement

Ако наслагите се погусти и поупорни, оставете го уште подолго – малите нешта се тие што ја прават разликата и еден совет вреден злато. Повеќето луѓе прскаат оцет и веднаш почнуваат да се чистат, но на оваа киселина и треба уште малку време да почне да делува и да го раствори бигорот.

После тоа, грубата страна на сунѓерчето натопете ја во топла вода, па во сода бикарбона и почнете да ја триете чашата. Сода бикарбона ќе делува како абразив, додека оцетот ќе ги раствори дамките од „тврда вода“ и сите ѓубриња од сапун што се насобрале на чашата.

Тријте се додека не се задоволите со изгледот на чашата, а потоа исплакнете со топла вода.

Потоа избришете го со сува крпа и полирајте со средство за чистење стакло.

Advertisement