За ова не ви се потребни силни, хемиски агенси, доволни се само две состојки.

Чистењето славини во бањата или кујната е многу незгодна работа, доколку не се прави редовно. На овие делови се акумулираат капки вода, дамки, бигор и други нечистотии и често изгледаат калливо и валкано.

Но, бигорот се формира и од внатрешната страна на чешмите, а тоа е покомплексен дел, бидејќи ваквата нечистотија не се забележува.

За да избегнете таложење на камења, чистете ги чешмите најмалку еднаш неделно, за да избегнете затнување , но и тврдоглава нечистотија.

Advertisement

За ова не ви требаат силни, хемиски средства, доволни се две состојки алкохолен оцет и вода.

Отстранување бигор:

Ако има забележливи наслаги на вашите славини и одвнатре, на мрежата, треба да ја извадите и да турнете крпа натопена во алкохолен оцет во внатрешноста на славината.

Оставете го вака што е можно подолго, по можност преку ноќ.

За надворешната страна, исто така, натопете крпа и завиткајте ја славината однадвор, а исто така оставете ја да отстои.

Потоа исплакнете сè со топла вода, целиот бигорби требало да се отстрани.

Advertisement