Сосема е нормално понекогаш да размислувате дали сте ја исклучиле пеглата, шпоретот или некој друг уред, па имате потреба да го проверите, но ако тоа стане шема на однесување, ако дојдете во ситуација да ве оптоварува и сакате да се вратите дома за да избегнете потенцијална катастрофа, за нарушување.

Опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) може да се манифестира на различни начини, а еден од нив е постојаната потреба да се провери дали се во куќата е исклучено, дали влезната врата е заклучена итн.

Иако често слушаме за OCD, факт е дека два до три проценти од луѓето страдаат од ова нарушување, а нашата психотерапевтка Милена Јокиќ ни објаснува што всушност е тоа:

– OCD е нарушување кое се карактеризира со наметливи вознемирувачки мисли, т.е. опсесии и повторувачки однесувања кои личноста чувствува дека мора да ги изврши или направи. Најчесто тоа се таканаречени принудни мисли за здравје (страв од инфекција или нечистотија), несакани агресивни мисли или мисли кои се поврзани со одредена тема (да речеме, интимни односи) или потреба од, на пример, симетрија, прецизност, апсолутен ред и распоред.

Advertisement

Како и секое нарушување, OCD може да се развие под влијание на наследноста, иако најчесто е предизвикана од одредени настани во текот на личната историја на една личност или настани во одредена животна фаза или период.

– Она што е клучно во основата на OCD е потребата за безбедност и контрола. Така, кога нивото на стрес е многу интензивен и надвор од нашиот дофат, кога некако не можеме да се „справиме“ со некои работи, се случува таа контрола да ја „прелееме“ или „префрлиме“ на нешто што е во наша моќ.- како што е, на пример, бескрајно проверување на апаратите за домаќинство пред да го напуштите станот, пречесто миење раце или потребата да се редат работите во плакарот точно до милиметар.

Како да се надмине оваа состојба
– Најчестиот начин да се ослободите од таквите мисли и да се справите со OCD е пред сè да разберете каде и зошто се јавува, да разберете што го поттикнува, а потоа да работите на „доловување“ на сопствените мисли и техниките што се користат за тие се реконструираат. Најсоодветна психотерапевтска насока во случајот со ОКС е когнитивно-бихејвиоралната терапија која обезбедува широк спектар на алатки во оваа смисла, истакна Милена.

И како и за многу нарушувања, и за ова има неколку совети, а најчестиот што кружи на мрежата е секако практичен.

Имено, за да ги намалите вашите нагони за постојано проверување, можете со мобилниот телефон да фотографирате исклучен шпорет или пегла, па кога ќе ви дојде помислата дека не сте го направиле тоа и желбата да се вратите дома и спасете го од можни катастрофи, само погледнете го вашиот телефон.

Се разбира, ова е краткорочно решение, но може да биде корисно, како и секое нарушување и ова бара разговор со професионалци и соодветна психолошка анализа и помош.

Advertisement