На сите ни се случило, колку и да се грижиме млекото што го готвиме да не зоврие на шпоретот, вниманието лута само за момент и токму тоа се случи. После тоа, не е лесно да се избрише ниту шпоретот ниту тенџерето, па затоа често сме на должност покрај шпоретот за да ја избегнеме оваа кулинарска несреќа.

За среќа, искусни домаќинки кои неколку пати се бореле со овој проблем имаат решенија, односно три.

Првиот начин: Ставете лажица во тенџере, истурете млеко и може да готвите.

Втор начин: Ставете дрвена лажица на тенџере со млеко, и сигурно нема да зоврие.

Advertisement

Трет начин: Премачкајте ги краевите на тенџерето со масло или маргарин.

Advertisement