Кинеска мудра приказна со важна лекција – колку пријатели навистина му требаат на човек!
Колку пријатели му требаат на човекот?

Еден дваесетгодишен млад човек дошол кај својот стар прадедо и го прашал: „Колку пријатели треба да има човекот? Мудриот старец рекол: „Оди во градината и најди го најзрелото овошје. Извади го и донеси го. Така ќе ти се открие вистината“.

Момчето истрчало во градината, но сите зрели плодови виселе високо. Разбра што сакаше да каже дедо му, не можеше да се снајде овде без надворешна помош, мораше да се јави на пријател. Тој му се јави на соседот со кој се дружеше, кој се крена на рамениците, но сфатија дека им требаат уште најмалку четири момци за да дојдат до јаболката и крушите.

Младиот човек ги повикал сите свои пријатели, тие застанале еден на друг на раменици и така стигнале до која било гранка.

Advertisement

„Сфатив што сакаш да ме научиш“, рекол правнукот. “Колку повеќе пријатели има човекот, толку подобро! Заедно можеме да направиме сè!”

А старецот се насмевна и одговори:

„Сè уште ништо не разбирате! Треба да има доволно пријатели за еден од нив да помисли да ја помести скалата до дрвото“.

Секој во своето опкружување има луѓе со кои секојдневно комуницира по потреба – со колеги, шефови, продавачи, газди… Тоа се луѓе кои минуваат низ нашите животи, се менуваат, но има и такви кои се секогаш таму, оние кои се вистинити. пријатели. Луѓе кои даваат поддршка и знаат да ги кажат вистинските работи во вистинско време. Дури и кога критикуваат , таа критика има вредност и не води до некое ново знаење .

Има само неколку луѓе по кои можеме да го именуваме детето или да им ги довериме сите наши тајни. Тоа се луѓето пред кои сте сами, не плашете се дали ќе кажете нешто погрешно, дали ќе се налутат, дали ќе испаднете смешни… Тие се ваши и ви ја знаат душата.

Изреката дека треба да имаш 100 пријатели е добра само за младите луѓе кои го истражуваат светот и се бараат себеси во него. По 30-40 години, сфаќате кои се луѓето што навистина ви требаат и вистински пријатели, кои само трошат енергија . Ваквите животни лекции доаѓаат со зрелост, а следниот пат кога ќе почнете да ги броите пријателите на прстите од една или две раце, сетете се на оваа приказна.

Колку пријатели ви требаат? Колку вистински навистина имате?

Advertisement