Fresh tangerine on a wooden surface, are illuminated the sun.

Мандарините се витаминска бомба со многу корисни својства, но понекогаш може да бидат штетни за луѓето со дигестивни проблеми, предупреди нутриционистката и фитнес инструкторка Наталија Кушнир.

“Мандарините се богати со витамини Б, П, К, Д и содржат многу минерали – калциум, магнезиум и калиум. Покрај тоа, мандарините се одличен антидепресив. Не само вкусот, туку и бојата и аромата предизвикуваат асоцијации со празникот.” рече тој.специјалистот.

Сепак, Кушнир потсети дека омиленото овошје на многумина е цитрусот, па често предизвикува акутни алергиски реакции. Затоа, со мандарини не треба да се претерува и не треба да се дава на деца под 2-3 години.

Киселото овошје не се препорачува за лица со болести на дигестивниот систем: гастритис, колитис, пептичен улкус, како и за оние со проблеми со панкреасот и жолчката“, заклучува експертот.

Advertisement
Advertisement