Кои маслинки се здрави: зелена или црна?
“Iивеев долго време со впечаток дека има различен вид дрво за секоја маслинова боја. Па, не бев малку изненаден кога дознав дека маслинката е една и се утврдува зелената, кафеавата или црната боја на маслинките. само степенот на зреење, со други зборови, зелените маслинки се незрели, а црните екстра зрели!

Од нутриционистичка гледна точка, постојат разлики меѓу нив, колку се поцрни/зрели, толку се побогати со маснотии. Зелените, како и секое сурово овошје, се горчливи, вкус кој е одговорен за супстанцијата наречена олеуропеин. За да се јадат, зелените маслинки мора да се третираат: тие се чуваат 8-72 часа во алкален раствор на натриум хидроксид кој го неутрализира олеуропеинот.

Потоа, без оглед дали се зелени или црни, маслинките се ставаат во саламура (солта делува како конзерванс) или во масло за да може да се чуваат подолго време.

Ако зелениот маслиново вкус е горчлив, сметајте го за нормално и уживајте, олеуропеинот има антиоксидантни, антиинфламаторни, антимикробни и антиканцерогени својства.

Advertisement

Наместо тоа, црните маслинки содржат 3-4 пати повеќе фенолни соединенија (хидроксиитрозол) така што имаат посилно антиоксидативно дејство од зелените. И кога велам антиоксиданс, тоа значи неутрализирање на слободните радикали одговорни за болести и стареење.

Advertisement