Колку долго можете да го одложите одењето во тоалет без да го оштетите мочниот меур: ова мора секој да го знае!
Кои се можните последици доколку одложувањето на одењето во тоалет стане секојдневна навика?
Одложувањето на работите често е нормално однесување за сите нас, а неколку часа нема да бидат опасни по живот, но треба да знаете дека е можно да му наштетите на телото ако „страдате“ или немате навика редовно да го празнете мочниот меур.

Здравиот мочен меур може да складира околу 460 ml урина, а на телото му требаат околу 10 часа за да ја произведе таа количина. Можете да издржите точно толку часови без да одите во тоалет без да ги оштетите органите. Во најлошото сценарио, мочниот меур може да се истегне за да складира повеќе од споменатата количина на урина, но ако поради некоја причина не можете да одите во тоалет или забележите дека вашето дете трпи, имате причина да се грижите.

Мочниот меур е орган кој се шири и се собира, но процесот на празнење на мочниот меур не е сличен на мускулната контракција. Урината се филтрира кога патува од бубрезите до мочниот меур, штом ќе содржи околу 700 ml урина, се смета за полна.

Истражувањата велат дека мочниот меур е директно поврзан со мозокот и е полн со рецептори кои му кажуваат на мозокот колку е полн. Можеме да замислиме дека постои една невидлива линија која, кога урината ќе го достигне тоа ниво, му кажува на мозокот дека е време да ја испразни.

Advertisement

Кога за прв пат ќе почувствувате потреба за мокрење, мочниот меур веројатно може да добие повеќе течност , но кога е полн, мускулите околу него ќе се контрахираат така што урината не истекува додека не ја испразните.

Компликациите и другите здравствени проблеми кои можат да бидат предизвикани доколку мочниот меур не се испразни на време се инконтиненција, прекумерно активен мочен меур или задржување на урина.

Опасност од задржување на урина. Опасностите од задржување на урината се многубројни , но нема да има голема штета ако не можете да одите во тоалет 6 часа. Но, ако постојано ја избегнувате оваа „работа“, може да настанат компликации. Еве неколку опасности кои можат да предизвикаат задржување на урината:

Ако не го празнете мочниот меур редовно, па дури и цел ден, резултатот може да биде инфекција на уринарниот тракт .
Ако ја задржите урината затоа што тоа ви е навика, мочниот меур може да атрофира, а со текот на времето може да се развие инконтиненција .

Кога ја задржувате урината повеќе од 10 часа , може да дојде до задржување на урината, што значи дека мочниот меур не може да се опушти дури и ако сакате да уринирате.

Во ретки случаи, уринарното задржување може да предизвика пукање на мочниот меур. Ако тоа се случи, потребна ви е итна медицинска помош бидејќи тоа е состојба опасна по живот.
Ако често ја задржувате урината со денови, сте ги изложиле органите на бактерии , што може да значи инфекција на уринарниот тракт и сепса .

Колку често всушност го празниме мочниот меур? Нормалното мокрење варира од личност до личност и зависи од тоа колку течност пиете дневно. Децата имаат помали мочни меури, па мораат почесто да ги празнат, а возрасните одат во тоалет 4 до 10 пати на ден . Одредени лекови, како што се диуретиците, можат да влијаат на честото мокрење, а состојби како што се дијабетес и бременост може да го имаат истиот ефект.

Дехидрација. Доколку во текот на денот не чувствувате потреба да уринирате долго време, причината може да биде дехидрација – состојба во која телото изгубило повеќе течност отколку што примил.
Симптоми на дехидрација:Вртоглавица, Ретки посети на тоалет, Урината е кафеава или темно жолт, Сува уста

Што друго може да влијае на неможноста за мокрење? Можеби сте сакале да уринирате, но не можете . Некои услови можат да влијаат на ова прашање: Бубрежна инсуфициенција, Инфекција на уринарниот тракт, Зголемена простата кај мажите
Проблеми со контрола на мочниот меур, Блокада која го спречува празнењето на мочниот меур

Кога е време да се оди на лекар? Доколку имате некакви проблеми со мокрењето, посетете лекар бидејќи тоа не е симптом со кој треба да научите да живеете. По 36 до 48 часа без празнење на мочниот меур итно е потребен лекар .

Advertisement