На прв поглед, нема ништо комплицирано во оваа загатка. Но, кога ќе се обидете да го решите, гарантираме дека ќе бидете збунети

Ова е нова загатка која кружи на интернет, а велат дека 99 отсто од луѓето не знаат како да ја решат. Прашањето е едноставно – колку чкорчиња гледате на оваа слика?

Обидете се прво сами да го дадете одговорот, а ние ви го оставаме решението подолу.

Точниот одговор е осум, но многу е тешко да се дојде до него. Сите можеме да ги видиме и изброиме петте кибритчиња пред запалката, но она што сите ги збунува е одразот на запалката – и таму гледаме пет кибритчиња, но само три од нив не се одраз на постоечките, што ретко кој може известување. Значи, севкупно е број осум.

Advertisement

Колку време ви требаше да ја решите загатката?

Advertisement