Мудроста на Исус е реална и применлива за секој ден од нашиот живот.

1. Да се ​​биде одличен значи да се служи

„Знаете дека оние кои се сметаат за владетели владеат со народите, а големите ги држат под своја власт. И нека не биде така меѓу вас! Но, кој меѓу вас сака да биде голем, нека ви биде слуга, а кој сака да биде прв меѓу вас, нека им биде роб на сите! Зашто, дури и Синот Човечки не дојде да му служат, туку да служи и да го даде својот живот како откупнина за мнозина.” Марко

Ова е тајната на големото лидерство. Лидерството не е прашање на владеење, туку на служење на другите. Кога им давате на другите, никогаш нема да ви недостига она што е добро во вашиот живот.

Advertisement

2. Има лек за нега

„Погледнете ги небесните птици, зашто тие ниту сеат, ниту жнеат, ниту собираат во амбари, а сепак вашиот небесен Татко ги храни. Зарем не сте повредни од нив? Кој од вас може да си го продолжи животот со своите грижи? А за облека, зошто се грижиш? Гледајте како растат лилјаните на полето! Тие не се мачат да предат, но ви велам дека Соломон не беше облечен како еден од нив во сета своја слава. И ако Бог така ги облекува полските растенија, кои денес се, а утре се фрлаат во печка, нема ли пред вас, неверниците? Затоа, немојте да се грижите и кажете: „Што ќе јадеме?“ Или „Што ќе пиеме?“ Или „Што ќе облечеме?“ И вашиот небесен Татко знае дека сето тоа ви треба“. Матеј 6:23-32

Радост е да се живее безгрижен живот. Анксиозноста е убиец. И затоа, соочувајте се со секој ден, знаејќи дека ако може да има таков прекрасен и величествен свет, нема причина да се грижите. Само погледнете ја природата околу вас и одлучете сами.

3. Љубовта победува се

„Учителе, која е најголемата заповед во Мојсеевиот закон?

„Сакај го Господа, твојот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа и со сиот свој ум“.

„Тоа е првата и најголема заповед“.

Вториот, подеднакво важен, е: „Сакај го својот ближен како себеси!“

„Сите други заповеди и сите барања на пророците потекнуваат од овие две заповеди“ (Матеј 22:36-40).

Исто така: „Ако некој ве присили една милја, одете со него две. Кој ќе побара од тебе нешто, дај му го! И не се одвраќајте од оној што сака да му го позајми“.

„Сте слушнале дека било речено: „Сакај го својот ближен и мрази го својот непријател“. А јас ви велам, сакајте ги своите непријатели и молете се за оние што ве прогонуваат, за да бидете деца на вашиот Отец небесен. Затоа што ако ги сакаш оние што те сакаат, каква е користа? Да не го прават истото цариниците? А ако се поздравуваш само со браќата, што правиш лично? Зар не го прават истото незнабошците?

„Затоа, бидете совршени, како што е совршен вашиот Отец небесен. Матеј 5:41-48

Што се однесува до љубовта, се нудат три насоки: Сакајте го Бога. Сакај го својот ближен. Сакајте ги вашите непријатели.

Првиот чекор напред во развивањето на оваа љубов во нашите животи е да научиме како да се молиме. Молитвата е споделување на вашето срце со некој кој е поголем од нас, прифаќајќи го неговиот авторитет и препознавајќи ја Неговата љубов кон нас и сите други живи суштества.

4. Следете го златното правило

„Значи, што сакате луѓето да ви прават, вие правете им. Тоа е, навистина, Законот и Пророците.“ Матеј 7:12

Запрашајте се што сакате луѓето да направат за вас, а потоа преземете иницијатива и направете го тоа за нив. Каков прекрасен принцип. Само правете го она што сакате да се направи. Честопати, доброто дело нема да се врати од оној на кој сте го направиле, туку ќе се врати од некој агол на овој чудесен универзум во кој живееме.

5. Прашајте што ви треба

„И јас ви велам: барајте и ќе ви се даде; Барај и ќе најдеш! Чукнете и ќе ви се отвори! Навистина, кој сака, добива; и кој бара наоѓа; и на кој чука ќе му се отвори. Лука 11: 9-10

Не се пазари со Бога. Бидете директни. Прашајте го тоа што ви треба. Ова не е игра на мачка и глушец или криенка, осмелувајте се да прашате. Моќта лежи во поставувањето прашања. Не велиме дека треба да му претставите список на божиќни подароци на Бога, туку прашајте ги работите што се важни, очекувајте да го слушнете одговорот и бидете подготвени да го прифатите. Кога децата не прашуваат нешто, ние како родители не можеме да одолееме да дадеме се од себе и да им го дадеме најдоброто што можеме да им го понудиме, нели?

6. Не осудувајте

„Не судете за да не бидете судени! Затоа што по судот што ќе судите, ќе ве суди. И мерката што ќе ја земеш ќе те измери. Зошто ја гледаш прачката во окото на својот брат, а не ја забележуваш трупката во своето око? Или како можеш да му кажеш на брат ти: „Да ти ја извадам прачката од окото“, а еве ти го трупецот во окото? Лицемери, прво извадете го трупецот од своето око, па потоа ќе видите добро да ја извадите прачката од окото на вашиот брат!“ Матеј 7:1-5

„Не давајте свети работи на кучињата! Не фрлај го својот бисер пред свињите, да не го згазат под своите нозе и да се свртат и да те растргнат“. Матеј 7:7

Не ги обвинувајте луѓето, скокајте на нивните неуспеси и критикувајте ги нивните недостатоци – освен ако, се разбира, не го сакате истиот третман. Тој дух има својство на бумеранг. Толку е лесно да се види дамка на лицето на соседот без сам да се знае за грда гримаса. Дали имаш храброст да кажеш: „Дозволи ми да ти го исчистам лицето“, кога твоето лице е искривено со презир? Ако им судиме на другите, го имаме синдромот на „светата“ болест „Јас сум посвет од тебе“. Кога покажувате со показалецот кон некого, запомнете дека другите три прста покажуваат кон вас. Одолејте се на таков менталитет.

7. Одржувајте го зборот

„Твојот збор нека биде: „Да, да, не, не!“ Што е повеќе од тоа, тоа е од Злобниот. Матеј 5:37

Кога манипулирате со зборови за да го направите вашиот пат, тоа не е добро. Ако можете да кажете да – кажете да. Ако не можете да го направите тоа – тогаш кажете не. Не лажете кога знаете дека не можете да го направите она што сте го ветиле. Зборот „не“ може да биде ваш најголем ослободувачки пријател, ако го употребите мудро. Не можете да направите сè. И ако кажете да, погрижете се да го правите она што го кажувате – дури и ако е незгодно. Ја гради длабочината на карактерот во вашето битие и довербата на оние околу вас.

8. Давајте тајно

„Напротив, кога даваш милостина – нека не знае твојата лева рака што прави твојата десница, за да ти остане во тајност. Матеј 6:3-4

Кога помагате некому, не размислувајте за тоа како изгледа. Направете го тоа тивко и тајно. Не ги „ѕвони сите ѕвона“ за твојата милост. Научете ја уметноста на давање во тајност.

9. Извинете

„Зашто, ако вие им ги простите на луѓето нивните гревови, ќе ви ги прости и вашиот небесен Татко“. Ако вие не им простувате на луѓето, ниту вашиот Татко ќе ви ги прости вашите гревови. Матеј 6:14-15

Во молитвата, постои врска помеѓу она што го прави Бог и она што вие го правите. Не можете да добиете прошка од Бога, на пример, без да им простувате и на другите. Ако одбиеш да го направиш својот дел, се негираш себеси и Божјата страна.

Простувањето на другите е ослободување од синџирите на непростувањето. „Жал ми е“ понекогаш е најтешкиот збор, но штом ќе го кажеш, слободен си. Не чекајте другите да ви се извинат. Вие водите и бидете првите што ќе пружите рака за простување. Не се работи за тоа кој греши и кој е во право, туку за живот исполнет со слобода.

10. Зборувајте ги Божјите зборови

„Добриот човек од ризницата на доброто извлекува добро, а лошиот човек од ризницата на злото извлекува зло. И јас ви велам, дека за секој празен збор што ќе го кажат луѓето, ќе одговараат за тоа во денот на судот. Навистина, твоите зборови ќе те оправдаат и твоите зборови ќе те осудат“. Матеј 12:35-37

Секој безгрижно изговорен збор ќе ви се врати. Зборовите се силни; сфатете ги сериозно. Зборовите можат да бидат ваш спас, но и ваша пропаст. Смртта и животот се во моќта на јазикот, затоа употребувајте ги мудро зборовите. Анализирајте ги зборовите што ги напуштаат вашите усни. Дали се позитивни? Или се полни со негативност и осуда? Ова е сериозна работа, затоа обрнете внимание на овој совет. Во тоа лежи разликата помеѓу спасението и проклетството овде на земјата, а камоли во сета вечност.

11. Ништо не е невозможно, ако имаш вера

„Поради вашето неверување. Вистина, ви велам, ако имате вера како зрно синап, ќе ѝ кажете на оваа планина: „Премести се оттаму таму“, и таа ќе биде преместена, и ништо нема да биде невозможно за вас. Матеј 17:20

Ако имавте трошка вера, можете да поместите планини. Верата е мал збор, но моќен. Верата е доверба во некој поголем од себе, доверба во способностите кои се складирани во тебе и верувај дека со секој чекор напред го наоѓаш својот пат кон твоите соништа и цели. Со малку повеќе упорност можете само да излезете како победници.

12. Користете или изгубите

„Навистина, како кога еден човек, на пат, ги повикал своите слуги и им го дал својот имот. На еден му дал пет таланти, на друг два, а на трет еден – на секој според неговата способност. И тој замина. Оној што примил пет таланти веднаш оди, ги користи и ги стекнува другите пет. Исто така, оној со два ги стекнува другите две. Тој, напротив, кој добил една ода, ја ископал земјата и ги сокрил парите на мајсторот. По долго време дошол господарот на овие слуги и побарал од нив сметка.

Оној што добил пет таланти му пришол и ги донел другите пет, велејќи: „Господару! Ми даде пет таленти. Еве, се здобив со уште пет таланти!“ Неговиот господар му рече: „Ти си добар, добар и верен слуга! Ти беше верен во малку, ќе те поставам над многумина! Влезете во радоста на вашиот господар!“ Пријде тој со двата таленти и рече: „Господару! Ми даде два таленти.

Еве, добив уште два таленти! „Господарот му рече: „Добар си, добар и верен слуга! Ти беше верен во малку, ќе те поставам над многумина! Влезете во радоста на вашиот господар.” А оној што доби еден талент ти пријде и рече: „Господар! Те знаев: ти си строг човек, жнееш каде што не си посеал и купуваш каде што не си посеал. Затоа се плашев, отидов и го скријав твојот талент во земја.

Еве го твоето!“ А господарот му рече: „Слуга, злобен и мрзлив! Ти знаеше дека ќе жнеам каде што не сум посеал и ќе купувам каде што не сум посеал! Па ти требаше да ги вложиш моите пари кај лихварот, а јас да ги извадев моите со добивка кога ќе се вратам. „Значи, земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Зашто на кој има ќе му се даде и ќе има повеќе, а на кој нема ќе му се одземе и тоа што го има.“ Матеј 25:14-30 А тој што добил еден талент пријде и рече: „Господару! Те знаев: ти си строг човек, жнееш каде што не си посеал и купуваш каде што не си посеал. Затоа се плашев, отидов и го скријав твојот талент во земја.

Еве го твоето!“ А господарот му рече: „Слуга, злобен и мрзлив! Ти знаеше дека ќе жнеам каде што не сум посеал и ќе купувам каде што не сум посеал! Па ти требаше да ги вложиш моите пари кај лихварот, а јас да ги извадев моите со добивка кога ќе се вратам. „Значи, земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Зашто на кој има ќе му се даде и ќе има повеќе, а на кој нема ќе му се одземе и тоа што го има.“ Матеј 25:14-30 А тој што добил еден талент пријде и рече: „Господару! Те знаев: ти си строг човек, жнееш каде што не си посеал и купуваш каде што не си посеал. Затоа се плашев, отидов и го скријав твојот талент во земја.

Еве го твоето!“ А господарот му рече: „Слуга, злобен и мрзлив! Ти знаеше дека ќе жнеам каде што не сум посеал и ќе купувам каде што не сум посеал! Па ти требаше да ги вложиш моите пари кај лихварот, а јас да ги извадев моите со добивка кога ќе се вратам. „Значи, земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Зашто на кој има ќе му се даде и ќе има повеќе, а на кој нема ќе му се одземе и тоа што го има.“ Матеј 25:14-30 Ти знаеше дека ќе жнеам каде што не сум посеал и ќе купувам каде што не сум посеал! Па ти требаше да ги вложиш моите пари кај лихварот, а јас да ги извадев моите со добивка кога ќе се вратам.

„Значи, земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Зашто на кој има ќе му се даде и ќе има повеќе, а на кој нема ќе му се одземе и тоа што го има.“ Матеј 25:14-30 Ти знаеше дека ќе жнеам каде што не сум посеал и ќе купувам каде што не сум посеал! Па ти требаше да ги вложиш моите пари кај лихварот, а јас да ги извадев моите со добивка кога ќе се вратам. „Значи, земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Зашто на кој има ќе му се даде и ќе има повеќе, а на кој нема ќе му се одземе и тоа што го има.“ Матеј 25:14-30

Тоа е како богат човек да оди на долго патување. Ги повикал своите слуги и им доделил одговорности. На еден му давал пет илјади долари, на друг две илјади, а на трет илјада, во зависност од нивните способности. Потоа замина. Првиот слуга веднаш тргнал на работа и ја удвоил инвестицијата. Другиот го направи истото. Но, човекот со илјада ископа дупка и внимателно ги закопа парите на господарот.

По долго отсуство, господарот на тројцата офицери се вратил. Оној на кој му дал пет илјади долари му покажал како ја удвоил инвестицијата. Мајсторот го пофалил и го направил свој партнер. Истото го направи и со друг слуга. Еден слуга на кој му дал илјада долари рече: Господару, се плашев да не те разочара, па најдов добро место да се сокријам и ги обезбедив парите.

Тој е тука, сигурно до последниот цент“. Господарот го прекори и рече: „Криминално е да се биде толку внимателен. Ако знаеше дека го барам најдоброто, зошто не вложи ни најмал труд? Можеше барем да уплатиш пари во банка за да добијам мал профит. Дајте му ја таа илјада на мојот прв слуга кој ризикуваше најмногу“.

Секој од нас е обдарен со одредена дарба или природен талент што бара употреба. Ако не го користите, тогаш ќе го изгубите. Што и да правите, не се споредувајте со некој кој изгледа како да има куп таленти. Искористете го оној што го имате и развијте го. Тоа ја претставува вашата лична сила и како мускулите, најдобар начин да развиете сила во вашиот живот е да ја искористите. И така, искористете го во секоја прилика – и никогаш нема да го изгубите на тој начин. Всушност, ќе ја подобрите вашата позиција и ќе станете лидер во избраната област на активност.

Advertisement