За разлика од здравственото осигурување кое делумно или целосно го покрива лекувањето на повредите, постои и животно осигурување за одредени делови или цело тело.

Откако две жени во Египет починаа од напад на ајкула, осигурителните компании известуваат дека добиле рекорден број барања за здравствено патничко осигурување.

– За само 1.500 денари може да се осигурате од повреди предизвикани од каснувања од ајкула, медуза или сл. Ова осигурување покрива третман до 35.000 евра, кој вклучува хоспитализација по можен напад од ајкула или други морски суштества. Треба да размислите за времето, бидејќи природата се променила и никогаш не било попаметно плаќањето осигурување за овие цели – ни изјави вработената во осигурителната компанија.

Но, кај граѓаните постои и голем интерес за посебните видови осигурување. За разлика од здравственото осигурување кое делумно или целосно го покрива лекувањето или санирањето на повредите, постои и животно осигурување за одредени делови или цело тело, со кое можете да наплатите огромна отштета во случај на повреда. Сопственичката на агенцијата за застапување во осигурувањето, Дајана Петиќ Шобот, за Објектив вели дека ова осигурување е многу популарно во последно време.

Advertisement

– Марлен Дитрих си ги осигурала нозете на милион долари, а по снимањето на филмот „Убав жиголо, стар жиголо“ паднала и ги скршила. Потоа собрала толку многу пари што се обезбедувала до крајот на животот. Откако Џенифер Лопез го осигура своето тело на огромни суми пари, пејачките почнаа да го прават тоа во Србија. Премиите за осигурување се мерат во милиони.

Нашиот соговорник наведува дека градите и гениталиите можат да се заштитат од каснување на ајкула или кој било друг предатор.

– Градите може да се обезбедат само ако се вистински, а не силиконски. Ваквите гради или задници често не подлежат на осигурување. Мора да се санира делот од телото што недостасува поради насилна повреда, која вклучува каснување од ајкула.

Исто така, се што е враќање во првобитната состојба, а притоа максимално да се намали штетата, осигурителната компанија го наплатува. Поточно, вкупниот трошок за интервенцијата, легална замена на насилно оштетена града чини околу 10.000 евра. Ова вклучува поправка на оштетената града, замена, нов имплант и други медицински трошоци покриени со медицинско патничко осигурување.

Нашиот соговорник наведува дека осигурителната компанија доколку ајкула касне човек во меѓуножјето ќе има трошоци и до 12.000 евра.

– Доколку изгубите дел од телото како резултат на напад на ајкула, можете да барате надомест во зависност од договорената сума на осигурување. Ако сте договориле фонд од, да речеме, 100.000 евра, а дваесет проценти е ногата, тогаш ќе добиете 20.000 евра како премија.

Нашиот соговорник наведува дека осигурителните компании ги предвидуваат апсолутно сите околности.

– Доколку не остане ништо од клиентот, потребно е да се најдат очевидци на немилиот настан, кои ќе потврдат дека се случил. Наплатата на надоместокот во таков случај зависи од договореното осигурување, дали тоа семејство платило животно осигурување. Доколку во случај на напад на ајкула остане само раката или главата на несреќниот турист, адвокатите на осигурителната компанија доаѓаат во таа земја за да ги соберат останките.

Членовите на семејството нема да добијат пари од осигурувањето, бидејќи немале трошоци за болничко лекување.Но според полисата за животно осигурување може да се добие надомест. Во Србија вакво осигурување има шеснаесет проценти од населението. Во тој случај, со потврда дека настапила насилна смрт за време на годишен одмор, осигурителната компанија може да плати 90.000 евра на банката доколку несреќникот земал стан на кредит.

Advertisement