Некои народни верувања денес исчезнале, додека други сè уште опстојуваат

Ова се стари народни верувања за одредени видови дрвја

1. Багрем

Багремот не е добро дрво и затоа не треба да биде во близина на куќата. Го нарекувале багремот нерод (без стебло). Калемењето на багремот е сквернавење.

Advertisement

2. Бор

Бор до манастирот Николје во Овчар бања – култно место.

3. Бреза

Нашиот народ правеле метли од гранки од бреза. Брезата е проколнато дрво затоа што го камшикувале Спасителот со бреза гранки.

Факели (лили) се направени од сува кора од бреза, кои се палат на Денот на летото или на Петровден.

4. Врба

Врбата има важно место во српските верувања и религија. Децата и возрасните се тепаат (камшикуваат) со гранчиња од врба на новогодишната ноќ, лазарова сабота и на Цвети, велејќи низ смеа: „Расте како врба“.

Празникот на врбите е Лазарева сабота – Врбица, кога се осветува во црквата. Кората од белата врба е лек за настинки и треска.

Врбата Ива со своите пупки е предвесник на пролетта. Штом врбата позелени (врбопуц), народот верува дека кај жените се зголемува сексуалната желба.

5. Глог

Се верува дека стапот од глог е најмоќното средство против вампирите и злите духови – демоните.

Цветовите и плодовите на глог се користат во народната медицина за лекување на срцето.

6. Дренка

Дренката е дрво кое прво цвета во пролет, а последните зрели плодови ги дава наесен. Дренката се поврзува со здравјето и со него е украсена на Ѓурѓевдан.

7. црница

Црната дудинка доаѓа од Турција, а белата од Кина. Двете сорти на црница имаат лековити и хранливи својства.

Не е добро за куќата и за домаќинството ако жилите на дудинката одат под куќата, целата куќа ќе изумре и ќе запусти.

8. Јаболко

„Василиј е даден со мирис, јаболко по благодат“.

Јаболкото е симбол на пријателство и љубов кон ближниот, а Србите со задоволство си го подарувале. Пред Петровден (12 јули) не се јаделе јаболка.

Садењето и калемењето на разни сорти јаболка (слатки, миризливи или кисело) било обврска и чест за Србите. Кој не накалемил овошки, не смеел ниту да ги исече.

Јаболкото е составен дел од свадбените и верските церемонии.

9. Липа

Липата била свето дрво кај Словените, а со тоа и кај Србите.

Липата е засадена далеку од куќата (најмалку 100 m) и ја освежува околината со своите миризливи цветови и на пчелите им обезбедува добро пасиште, а тие липа мед, кој бил основна суровина за правење медовина.

10. Орев

Кога ќе грми на Св.Илија (2 август), оревите ќе поцрвенат. Јаткастите плодови се составен дел од трпезата за Божиќ и Божиќ.
Од плодот на ситно мелениот орев, Србите цеделе масло за јадење (10 кг ореви = 1 литар масло). Оревот не е добар во близина на куќата, и поради вените и поради сенката што ја фрла на куќата. Не е добро да се седи во сенка на орев.

Advertisement