Мајките знаат дека грижата за бебињата е многу прекрасен процес, но не е секогаш така лесно. Дури и на најнеуморните мајки кои секогаш се полни со енергија им треба малку одмор, дури и ако немаат време да го работат она за што се платени.

Малоди Џет Блеквел уживала во еден таков тивок момент кога нејзиниот шеф ја фатил додека се одмара на канцелариско столче држејќи го своето новороденче на стомак.

Мелоди беше среќна што доби дозвола да работи од дома по нејзиното раѓање, но знаеше дека наскоро ќе треба да се врати на работа. Иако беше возбудена што нејзиниот шеф и дозволи да го донесе нејзиното бебе Нору-Џо со себе, расположението на Мелоди се промени откако нејзиниот шеф ги коментираше бебињата на работа.

За некои мајки мајчинството е како прошетка во парк, барем така мисли шефот на Мелоди. Откако ја фотографирала Мелоди додека била на работа, нејзиниот шеф мислел дека моментот е толку прекрасен што треба да се сподели. Откако шефот ја поставил фотографијата на Фејсбук страницата за хиропрактика на Мериленд Фармс, таа не знаела дека ќе привлече толку големо внимание. Шефот и работникот мислеле дека фотографијата е многу симпатична.

Advertisement

„Мајки кои работат. Таа го прави толку лесно. Помага и тоа што бебето Нора-Џу е многу слатко и среќно што е блиску до мама. Можете ли да го споделите ова? Ни требаат повеќе големи и мали работни места каде што се дозволени вакви работи. Малите растат толку брзо. Мајките со кои работите, објавувајте фотографии од себе и вашите малечки додека работите“.

Мелоди сè уште можеше да работи од дома, но понекогаш и требаше дополнителна помош од хиропрактичарите каде што работеше. Со оглед на тоа што доеше, на шефот не и беше проблем да и дава дополнителни паузи.
Фото: Фејсбук

Како што се повеќе луѓе се интересираа за оваа објавена фотографија, Мелоди и нејзиниот шеф сфатија дека тоа е всушност добар почеток да се зборува за бебињата на работното место. Мелоди рече:

„Знам дека некои канцеларии и работни места едноставно не се погодни за бебиња, но исто така мислам дека некои работни места би можеле да бидат пофлексибилни кога станува збор за носење бебиња на работа.

Давање флексибилност на мајките да ги носат своите деца на работа може да помогне во трошоците за чување деца:

„Мислам дека за многу семејства финансиски е подобро едниот родител да остане дома отколку да работи и најголемиот дел од платата да го дава за грижа за децата.

Мелоди спомна дека самохраните мајки немаат опција да останат дома. Детските градинки и јасли речиси станаа норма

Мелоди се надева дека фотографиите на кои работи со бебе во канцеларија ќе им помогнат на другите вработени да ја видат пошироката слика:

„Во зависност од работното место, мајките можат да ги носат своите деца на работа и да бидат продуктивни. Се надевам дека во иднина повеќе мајки ќе ја добијат можноста што ја имам – да можам да работам и да придонесувам во семејниот буџет, а во исто време да поминуваат време со своето бебе“.

Мелоди успешно ги спои мајчинството и работата и покажува дека грижата за детето на работното место е возможна доколку околината е погодна за тоа и ако има поддршка од другите работници и претпоставени. Можеби ќе има повеќе вакви примери во иднина, а многу работни места ќе бидат погодни за мајки и бебиња.

Advertisement