Енсет има потенцијал да стане суперхрана, пишува Би-Би-Си.

Ова растение, кое наликува на банана и затоа се нарекува лажна банана и расте во еден дел на Етиопија, има потенцијал да нахрани повеќе од 100 милиони луѓе ширум светот, според истражувањето објавено во „Environmental Research Letters“.

Растението е речиси непознато надвор од Етиопија, каде што се прави каша и леб, а го нарекуваат и лажна банана, а би можело да добие статус на суперхрана, пишува Би-би-си.

– Ова е растение кое може да игра важна улога во решавањето на проблемите со безбедноста на храната и одржливиот развој – вели д-р Вендавек Абебе од Универзитетот во Хаваса во Аваса, Етиопија.

Advertisement

Плодот на растението слично на банана не може да се јаде, но скробните стебла и корени може да се ферментираат и да се користат за правење каша и леб.

Растението е речиси непознато надвор од Етиопија, каде што се користи за правење каша и леб, а има потенцијал да се одгледува низ цела Африка.

Сепак, плодот на растението слично на банана не може да се јаде, но скробните стебла и корени може да се ферментираат и да се користат за правење каша и леб, помагајќи да се борите против гладот ​​и да бидете клучен играч во борбата против климатските промени.

Д-р Џејмс Борел, кој учествувал во студијата, спомнал дека садењето енцета како заштитена култура може да помогне да се зголеми безбедноста на храната.

– Енсет има некои навистина необични карактеристики кои го прават апсолутно единствен како растение. Можете да го засадите во секое време, да го наберете во секое време и тоа е повеќегодишно растение. Затоа го нарекуваат дрвото против гладот ​​- изјави Борел.

Advertisement