Перга е неверојатно здрава храна која е богата со хранливи материи.

Малкумина знаат дека постои пчелен производ кој е повеќе лековит и поздрав од поленот, медот и прополисот. Тоа е перга.

Перга е најквалитетен материјал што можете да го добиете од кошницата, бидејќи тоа е „оброк што пчелата го прави за себе“. Имено, пчелата не троши свеж полен, но ги чува своите гранули во празни прозорци на саќе и ги меша со своите дигестивни ензими, нектар и восок. По три месеци ферментација, се формира перга.

Во споредба со поленот, овој пчелен производ има неспоредливо поголема лековита моќ и далеку поголеми количини на хранливи материи како витамини А, Б, Ц, Е, К, ензими, минерали (калиум, цинк, магнезиум, калциум, железо, селен…), аминокиселини (кои, благодарение на процесот на ферментација, многу лесно се ресорбираат во организмот), кверцетин, протеини, незаситени масни киселини (

Advertisement

Што е перга и за што е добро, објасни Христина Лазаревиќ, магистер по фармација, во емисијата „Ординација РТС“:
Прочитај повеќе:

„Перга е пчелен производ, и тоа е ферментиран полен. Пчелите премачкуваат полен со своите ензими и тој останува во кошницата 21 ден. После тоа, беше добиена перга. Подобар е од обичниот полен, одличен за имунитет и нервен систем, ги зачувува нервните завршетоци и особено ги советува дијабетичарите “, објаснува Христина Лазаревиќ и додава дека иако перга е производ на мед, може да ја користат дијабетичари.

За да може пергата да ги покаже своите лековити својства, многу е важно правилно да се консумира. Како да се користи?

„Земете ја перга гранулата и растворете ја во устата, полека. Колку подолго е во устата, толку повеќе лековити состојки од перга ќе се користат. Перга може да ја користат сите, оптималната дневна доза за возрасен е приближно 2 g, тоа е приближно 16 гранули. За деца над три години, препорачаната доза е 1 g, односно 8 гранули. Се користи 20 дена, па има пауза околу 10 дена, па може да се продолжи “, објасни Христина.

Медицински својства
Се покажа дека Перга е многу корисна кај следниве болести:
Тешка болест на црниот дроб
Деменција
За тироидната жлезда
За санација на несакани ефекти на хемотерапија и радиотерапија

Advertisement