Во античко време, луѓето откриле повеќенаменска корист од оцет. Денес, оцетот се уште се користи како средство за чистење на телото.

Антимикробните својства на оцетот им беа познати на античките исцелители, пред појавата на антибиотици, раните беа измиени со овој пијалок.

Оцетот што не е филтриран содржи оцетна „матрица“ која се состои од протеини, ензими и бактерии. Оцетот е секако традиционален производ кој може да го заштити нашето тело од современите сили на злото и високиот инсулин.

Оцетот се користи со векови за подготовка и кисела храна. Поради својот остар, кисел вкус, оцетот не се пие како пијалок. Сепак, се верува дека Клеопатра пиела оцет во кој топела бисери.

Advertisement

Стариот начин за намалување на нивото на инсулин е: разредете неколку лажички јаболков оцет со вода и пијте го пред оброк. Овој пијалок исто така ќе ве заштити од кардиоваскуларни заболувања.

Во народната медицина, разредениот оцет традиционално се зема за губење на тежината. Нешто за овој метод може да се најде и во весниците од 1825 година, каде што овој пијалок се препорачува за слабеење.

Пијте разреден оцет пред спиење и ослабете за време на спиењето.

До денес, нема вистински докази дека оцетот помага при слабеење, но студиите покажуваат дека оцетот има способност да ја намали отпорноста на инсулин.

2 лажици оцет, заедно со оброк со висока содржина на јаглени хидрати, го намалува нивото на шеќер во крвта и нивото на инсулин за 34%. Земањето оцет пред оброк е многу поефикасно отколку да го земате пет часа пред оброк.

Извор: stil.kurir.rs

Advertisement