Многу луѓе постојано ги чуваат овие уреди во приклучоци

Ако вашите сметки за струја се високи и сакате да заштедите пари, размислете да ги исклучите следните уреди бидејќи тие трошат струја дури и кога се во мирување.

1. Полнач за телефон

Многу луѓе го држат полначот за телефон постојано приклучен, дури и кога не е потребен. Но, на овој начин се троши и струја. Иако трошокот не е претеран, сепак е таму. Се проценува дека дневно се трошат околу 1,2 вати.

Advertisement

2. Дигитален ТВ приемник

Многу малку луѓе знаат дека дигиталните приемници продолжуваат да примаат сигнали дури и кога телевизорот е исклучен. Кога ќе го исклучите телевизорот, треба да го исклучите и ресиверот, доколку го имате како посебен дел. Ако работи преку ноќ кога телевизорот е исклучен, троши околу 22 вати дневно.

Прочитајте повеќе: Отстранете ја нечистотијата и бактериите од вашата ТЕЛЕФОНСКА МАСКА: Трикот како да блеска како нов

3. Компјутери и лаптопи

Дури и кога се исклучени, десктоп и лаптоп компјутерите работат во позадина, па ако не сакате да користите дополнителни 96 вати дневно – најдобро е целосно да ги исклучите.

4. Телевизор

Ретко кој е запознаен со фактот дека со притискање на копчето не го исклучуваме целосно телевизорот, туку само го ставаме чајникот во режим на мирување! целосно ќе го исклучите само со исклучување на кабелот. Во спротивно, ќе користите 24 вати дневно.

Advertisement