Се верува дека секое женско дете родено на ден пред Денот на Свети Никола ќе има многу среќен брак.

Верниците на МПЦ ширум светот утре го слават Свети Никола, еден од најголемите светци во христијанската вера, заштитникот на патниците и сиромашните. Бројни обичаи се поврзани со самиот ден на славата и семејството чиј заштитник е ова, но има и бројни верувања за сите верници.

Ако имате деца во вашиот дом, оставете им подароци вечерва, нашиот народ верува дека вечерва Свети Никола на бел коњ ги посетува сите деца и им дава подароци, секое според заслугите. Подарокот е ставен во детските чевли, кои затоа вечерва се оставени на прозорецот.

Духот на помош и подар се грижел за нив, па постојано им подарувал. Затоа е традиција да се подаруваат јаткасти плодови, лешници, јаболка и слатки.

Advertisement

Се верува дека секое женско дете родено на ден пред Денот на Никола ќе има многу среќен брак.

Стариот народен обичај вели дека домаќините од денес треба да почнат да се подготвуваат за гостите што ќе ги пречекаат утре . Постои непишано правило дека домаќините можат да подготвуваат само храна, додека другите домашни работи не смеат да се вршат ден пред и ден по празникот.

Свети Никола е и еснафски светец, тој е светец-заштитник на гемиџиите, сплаварите, рибарите и мелничари. Затоа морнарите не пловат на овој ден, па се нарекува и „водена слава“, а се верува дека ниту вие не треба да започнувате никакви патувања.

Advertisement