Здравствените истражувачи од Универзитетот во Мичиген открија дека јадењето на еден хот-дог може да ви одземе 36 минути од животот.

Во една студија објавена овој месец во списанието Nature Food, истражувачите прегледаа 5.853 намирници во американската диета и ги измерија нивните ефекти во минутите од здравиот живот што ги стекнале или изгубиле.

„Сакавме да направиме здравствена проценка на корисните и штетните ефекти на храната врз целокупната исхрана“, рече Оливие Џолиет, професор по здравје на животната средина на Универзитетот и постар автор на трудот , за CNN .

Поентата е во изборот на подобра храна

Advertisement

Тимот дојде до индекс кој го пресметува нето корисен или штетен товар за здравјето во минути здрав живот поврзан со сервирање храна. Се заснова на истражување наречено Глобален товар на болеста, кое го мери морбидитетот поврзан со изборот на храна на една личност.

„На пример, се губи 0,45 минути по грам преработено месо, или 0,1 минута по грам овошје. Потоа го прегледуваме составот на секоја храна, а потоа го множиме овој број со соодветните профили на храна што претходно ги развивме“, вели Џолиет.

„Една од храната што ја измериле истражувачите била стандардна виршла. Неговите 61 грам преработено месо резултирале со губење на 27 минути здрав живот, но кога ќе се земат предвид состојките како што се натриумот и трансмасните киселини, конечната вредност е изгуби 36 минути“, објаснува тој. Џолиет.

Од друга страна, конзумирањето на храна како јаткасти плодови, мешунки, морски плодови, овошје и зеленчук без скроб има позитивни ефекти врз здравјето, покажаа истражувањата. Индексот се занимава со храна која го зголемува или намалува животниот век, но не е толку едноставно како обидот да се поништи штетниот избор на храна со покорисни. Поентата е во изборот на подобра храна, а не во трошењето време на математика.

Што да јадете за да доживеете 100 години?

“Дали е крајната метрика која ќе ви каже што ќе јадете утре и целосно ќе го одреди вашиот животен век? Не. Тоа е корисна метрика која може да ви помогне да направите поинформирани избори и да ја олесните идентификацијата и соодветните промени во нашата исхрана.” вели Џолиет.

Исто така, не е толку едноставно како да се пресмета каква храна треба да јадете за да доживеете 100 години, рече Марион Нестле, професор по исхрана и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк. Таа изјави за CNN дека бројките можеби не се целосно сигурни.

„Промената на исхраната која вклучува или исклучува каква било храна веројатно нема да направи голема разлика – шемите на исхрана (и начинот на живот) се важни“, рече таа.

Advertisement