Најважниот чекор за совршено тесто што многу домаќинки го прескокнуваат може да направи голема разлика.

Нараснувањето на тестото е важен чекор во печењето леб и колачи, при што се активира квасецот во тестото. За време на ферментацијата, клетките на квасецот во нараснатото тесто консумираат јаглехидрати и ослободуваат јаглерод диоксид, гасот што предизвикува тестото да се шири или нарасне.

Терминот нараснување може да се однесува на која било фаза на ферментација, од првата, кога состојките ги соединуваме во топка со раце и ги месиме за да формираме мазно тесто, до последното нараснување кое се случува по обликувањето на тестото, т.е. непосредно пред печењето. , пишува Index.hr.

Зошто е важно тестото да нарасне?

Advertisement

Ако не се дозволи тестото да нарасне, квасецот не може да ослободи јаглерод диоксид и глутенот нема да се протега за да ги задржи воздушните меури. Нараснувањето е суштински дел од печењето леб и разни колачи кои се потпираат на квасецот за создавање воздушни џебови.

На оптимална собна температура, од 22 до 25 степени, измешаното тесто од квасец од околу килограм брашно ќе нарасне околу 45 минути, а важно е да го покриете со чиста кујнска крпа и да не го допирате или тресете при нараснување.

Исто така, не го поместувајте садот што го содржи тестото и тргнете го подалеку од вратите или прозорците или од кој било извор на воздух и температурни промени. Ставете го некаде каде што нема да вознемирува никого и каде што ќе може лесно да се подигне.

Затоа одвојте време напред – ако имате малку трпение, тестото ќе ви врати многукратно со својата мекост.

Advertisement