Некои правила ги знаеме, некои ни се сосема непознати, а некои МАКЕДОНСКИ верувања ќе не вратат во детството

Мајките и бабите нè научија на многу правила, а и денес не сме сигурни зошто усвоивме некои обичаи, па сега им ги пренесуваме на нашите деца. Невообичаените верувања се дел од секојдневието и го исполнуваат секој сегмент од животот.

Едно од понеобичните верувања е дека ќе бидете побогати ако ги јадете сите трошки од трпезата, но ова не е единственото верување за храната што ја консумираме секој ден.

Се верува дека младите девојки треба да изедат парче леб, бидејќи тоа ќе им донесе мирен живот и нивната свекрва неизмерно ќе ги сака.

Advertisement

Кога станува збор за старите добри обичаи и верувања, едно е сигурно. Нема потреба да се пее на маса. Мажот ако пее ќе се ожени со луда девојка, а истото важи и за жените, па судбината ќе ги спои со лудак.

Расправија може да се насети ако при ракување се прекрстат рацете на четворица, а со вода се посипува некој кој тргнал да работи важна и тешка работа.

СПОДЕЛЕТЕ СО НАС ВО КОМЕНТАР И НЕКОЕ ВАШЕ СУЕВЕРИЕ!

Advertisement