Според неврологот Хауард Такер, кој во јули наполни 101 година, клучот за подолг живот е прилично едноставен.

Д-р Хауард Такер, невролог од Кливленд, ја носи титулата најстар активен лекар според Гинисовата книга на рекорди. Вели дека за долг живот е важно да се движите, работите и размислувате младешки. Мора да му верувате затоа што човекот е над сто!

1. Продолжете да работите

Такер е невролог кој сè уште работи и вели дека тоа му помага да се чувствува подобро. Истражувањето го поткрепува неговото тврдење. Студија од 2021 година покажа дека пензионерите кои не прават ништо имаат поголема веројатност да имаат когнитивен пад од оние кои работат во пензија. Ако не сакате да се занимавате со работа, волонтирајте, научите ново хоби, читајте книги, советува метеоролошкиот лекар.

Advertisement

2. Редовно вежбајте

„Порано трчав надвор, но сега го правам тоа на лента за трчање во мојата соба. „Трчам околу 5 километри неколку пати неделно“, вели Такер. Потврдена е врската помеѓу движењето и долговечноста. Студијата од 2022 година на повеќе од 400.000 возрасни луѓе покажа дека само 10 минути брзо одење дневно се сè што е потребно за да се направи лицето да изгледа биолошки помладо до 16 години.

3. Размислувајте како млад човек

Си велиш: „Мислам дека ќе живеам вечно. Знам дека тоа не е реалност, но не се плашам од смртта“. Науката покажала кај 68 здрави возрасни лица на возраст меѓу 59 и 84 години, дека оние кои „се чувствувале помлади“ имаат структурни карактеристики на помлад мозок, па затоа имаат поголема веројатност да имаат подобра меморија. „Секогаш планирам што ќе правам во иднина и избирам пријатели кои се помлади од мене“, додава Такер. Тоа му помага да биде оптимист и му дава смисла на животот, а познато е дека е поврзано со подолг животен век.

Advertisement