Летото е омилено годишно време за крадците, а невниманието на турист може да чини скапо. Така, за многумина летувањето на нивните омилени странски дестинации се претвори во ноќна мора. Крадците тешко се трагаат, а кога полицијата ќе ги фати, обично е доцна: се трошат пари, се препродаваат вредни предмети, а документите се уништуваат.

Крадат на плажи, во продавници, на големи паркинзи, а се почесто крадци влегуваат и во станови. Крадците стануваат сè повешти, па дури и највнимателните стануваат нивна лесна цел.

„Јас и сопругата, двете деца спиевме горе. Разбојниците влегоа и одзедоа се што имаше некаква вредност, па дури и нешта од поголема вредност“, вели Радослав Миловановиќ.

Тој додава дека местото каде што летуваат е мало, но дека годинава првпат се забележани десетици кражби, провалувања на автомобили, па дури и исчезнување на скапо БМВ.

Advertisement

„Поминавме време во полиција и чекавме вештачење. Триесет часа не ни дозволуваа да излеземе од дома и да допираме ништо“, вели Миловановиќ.

Туристите остануваат без возила

Трговските центри и големите паркинзи се идеални за крадци. Лесно ги отклучуваат и најскапите автомобили, па се случува туристите да останат без возила и без предмети.

Сето тоа се штети кои се пријавуваат до надлежните органи, но до крајот на сезоната некој или е уапсен или не е уапсен. Тоа секогаш е на сметка на патниците“, вели директорот на „Јута“, Александар Сеничиќ.

Според него, на северот на Грција генерално нема полициски станици во помалите градови.

„Главната работа е што кога ќе се јавите, кога ќе се случи, очекувате брза реакција. Реакцијата обично не е брза“, вели Сеничиќ.

Кои се советите?

Тие имаат полни раце работа во конзулатот во текот на сезоната.

На туристите им се препорачува да имаат со себе копија од личните документи и фотографија за полесна идентификација и побрзо издавање на патна исправа, во случај да останат без пасош.

„Тие секогаш треба да одат во локалната полиција за да пријават дека документот им недостасува или е украден, како и да земат пријава за да можат да го однесат во конзулатот или амбасадата за да им издадеме пасош за да можат да се вратат во земјата.

Појаснува дека е неопходен полициски извештај, бидејќи туристите со пасош ќе стигнат до граница, но може да се вратат доколку ја немаат таа пријава.

Advertisement