НЕМАТЕ КВАСЕЦ ДОМА? Еве како да го направите од ЈАБОЛКА!

Ако немате квасец, постои начин сами да го направите и секогаш да го имате.

Единствениот мал проблем со домашен квасец е тоа што ќе бидат потребни неколку дена за тој да стане активен, но кога тоа ќе го стори, вие само го одржувате со брашно и вода и секогаш го имате вашиот квасец.

Измешајте половина од брашното и 350 мл вода, а потоа додајте го ренданото јаболко.

Advertisement

Потребно е:

* 1 јаболко

* 750 гр брашно

* 520 мл вода

Подготовка:

Измешајте половина од брашното и 350 мл вода, а потоа додајте го ренданото јаболко. Добро измешајте и ставете во поголема тегла. Осигурете се дека смесата не ја зафаќа целата тегла. Затворете и оставете три дена. Тогаш смесата треба да расте и да се појават меури.

Можете да користите половина од смесата веднаш затоа што е вишок и другата половина да ја мешате со 250гр брашно и 170 мл вода. Ставете во тегла и оставете неколку дена на собна температура додека не се појават меури, кога е подготвена повторно да се користи на ист начин.

За поголем леб ви требаат околу 250 гр квасец. Остатокот чувајте го активен со додавање брашно и вода за да биде ретко.

Advertisement