Земањето витамин Д не може да го подобри здравјето на коските и да спречи фрактури кај постарите лица, покажа новото истражување

Се смета дека витаминот Д придонесува за здравјето и ги зајакнува коските, но новото истражување покажало различни податоци.

Според трудот објавен во списанието Lancet Diabetes & Endocrinology, експертите, анализирајќи ги резултатите од 81 претходна студија, откриле дека нема корист од овие препарати за коски.

„Нашите резултати покажуваат дека има мала причина возрасните да земаат препарати со витамин Д за коски и нивна заштита од скршеници, освен за лицата со висок ризик како што се оние кои не биле изложени на сончева светлина долго време“, вели авторот на студијата д-р. Алисон Авенел од Универзитетот во Абердин.

Advertisement

Витаминот Д одамна им се препорачува на постарите лица за лекување и спречување на остеопороза.

Авенел вели дека би сакала да види промена во препораките што ќе ги одвратат луѓето од преземање на овие препарати.

За истражувачки цели, тим предводен од Авенел ги проучувал претходните студии кои го разгледувале ефектот на додатоците на витамин Д врз здравјето на коските.

Тие издвоиле 81 студија во која биле вклучени 53.537 испитаници кои студирале помеѓу четири недели и пет години. Повеќе од три четвртини од студијата опфатиле жени на возраст над 65 години.

Анализата на податоците покажала дека земањето витамин Д немало никакво влијание врз бројот на скршеници или падови, а различните дози на витаминот Д немаат различни резултати. Се чини дека витаминот не резултира со зголемување на густината на коските.

Авенел истакнува дека не постои консензус за земање здрава доза на витамин Д.

Д-р Етел Сирис, професор на Универзитетот Колумбија во Њујорк, вели дека овие резултати можеби се точни за просечниот здрав човек, но може да бидат погрешни за луѓето чии коски веќе почнале да слабеат.

Главната причина зошто постарите жени почнуваат да ја губат коскената маса и да имаат фрактури е губењето на естроген во менопаузата, вели Сирис.

Нискиот ризик од калциум или витамин Д е фактор на ризик за лошо здравје на коските

Сирис истакнува дека е загрижена бидејќи резултатите од ова истражување би можеле да ги поттикнат луѓето кои веќе имаат послаби коски да престанат да земаат витамин Д.

Advertisement