6 цитати од познати психолози како важни животни лекции – мисли вредни за паметење до крајот на животот!

Понекогаш не е потребно многу да слушаме, но само неколку зборови можат да ни помогнат да најдеме излез од ситуацијата, да научиме важна животна лекција, да ги сфатиме нашите вредности и да ја откриеме тајната на животот.

Честопати не сме свесни колку си ги правиме животите покомплицирани и потешки отколку што се, забораваме да уживаме во малите нешта и постојано се тркаме со времето.

Затоа ви пренесуваме 6 одлични цитати од некои од најпознатите психолози кои можат да послужат како важна лекција во различни моменти од животот.

Advertisement

Читањето на овие изјави нема да ви одземе многу време, но може да ви донесе пораки кои можете да ги користите како „кец во ракав“ кога животот ќе ве стави на тест.

Еве кои зборови на психолог треба да ги памети засекогаш:

– „Радоста доаѓа во нашите животи кога имаме што да правиме, нешто да сакаме и на што да се надеваме.“ (Виктор Франкл – австриски психолог, психијатар, невролог и филозоф, поранешен затвореник во нацистичкиот концентрационен логор)

– „Не се бираме случајно… Ги среќаваме само оние кои веќе постојат во нашата потсвест“. (Зигмунд Фројд е австриски психолог, психијатар, невролог и психоаналитичар. Основач на психоанализата, која влијаела на психологијата, социологијата, антропологијата, литературата, медицината и уметноста во 20 век.)

-„Имајќи одредена цел, човекот се чувствува способен да ги надмине сите проблеми, бидејќи неговиот иден успех живее во него. (Алфред Адлер – австриски психолог, мислител, психијатар, креатор на системот на индивидуална психологија.)

– „Ако навистина сакате да разберете нешто, обидете се да го промените.“ (Курт Левин, германски и американски психолог. Прашања на кои се осврна: ниво на аспирација, социјална перцепција, групна динамика, нагон за успех и избегнување неуспех, временска перспектива)

– „Луѓето не се заинтересирани за мене или за тебе. Наутро, напладне и навечер, тие се занимаваат само со себе.“ (Дејл Карнеги, американски писател и предавач. за дух и тимска работа, јавно говорење и интерперсонални вештини. Тој е автор на бестселерите „Како да стекнете пријатели и да влијаете на луѓето“ и книгата „Како да престанете да се грижите и да започнете да живеете“.)

-„Не дозволувај животот да те живее тебе. Во спротивно, ќе доживееш четириесет години, чувствувајќи се како никогаш да не си живеел. (Ирвин Јалом, американски психијатар, професор по психијатрија на Универзитетот Стенфорд и писател. Тој најмногу се занимавал со егзистенцијална психологија и прашања за осаменоста, бесмисленоста, смртта и слободната волја. Неговото најпознато дело е „Кога Ниче плачеше“.)

„Ако мислиш добро за себе, зошто ти треба некој друг да мисли добро за тебе“. (Михаил Литвак, руски лекар и психотерапевт. Тој го напиша делото „Психолошко аикидо“ во кое поедноставува многу ситуации во животот во неговиот систем и ги поттикнува луѓето да живеат полесно и позначајно.)

Advertisement