Често ви се случува да се разбудите со затнат нос, а ниту да сте настинати ниту да страдате од алергии, секогаш добро проветрете ја просторијата пред спиење, а воздухот во неа не е сув?

Се прашувате што се случува и како да се справите со такви ситуации.

Причината може да биде храната. Имено, доколку доцна сте имале обилен оброк, зачинети јадења или само малку кисело овошје – тоа може да влијае на вашето дишење.

Виновникот често е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ или ГОРД), односно киселина која додека лежите патува таму каде што не треба – до носот и синусите.

Advertisement

Оваа болест, која е најподложна на пушачи, дебели луѓе, бремени жени и оние кои земаат одредени лекови, лесно може да предизвика пост-назално капнување, што е кога слузта од носот тече низ грлото. Заедно со затнат нос се јавува и хронична кашлица и чувство на стегање во горните дишни органи.

Покрај споменатите симптоми, со текот на времето може да почувствувате и знаци како болка при голтање, зголемена саливација, губење на тежината, лош здив, сува уста и болка во градите.

Затоа, за да се ослободите од затнатиот нос наутро, консултирајте се со лекар и уверете се дека не е баш рефлукс и започнете со третман.

За почеток, за да се избегне проблем кој погодува милиони луѓе ширум светот, многу е важно да се следат едноставни правила – не јадете пред спиење, избегнувајте киселини, зачини и мрсна храна, како и алкохол.

Advertisement