Отсега перете на пониска температура бидејќи ефектот е ист

Прифатеното правило е да се перат шарени и црни алишта на 40 степени, а бели и многу извалкани алишта на 60 или 90 степени. Сепак, ова правило повеќе не се применува.

Не ретко перете алишта на 60 степени, но така трошиме струја и пари за џабе.

Енергијата се троши непотребно, бидејќи дури и тврдоглавите дамки може да се перат на 40 степени доколку користите модерни машини за перење и течни детергенти.

Advertisement

Нечистотијата ќе исчезне и на 40 степени, па зошто да ја перете облеката на 60? На тој начин само побрзо ќе се истроши и боите ќе исчезнат, што е нешто што воопшто не го сакаме!

Advertisement