Речениците „Подобро облечи се, ќе настинеш!“ или „Не седи на ладен бетон“ се добро познати на повеќето. Кога бевме мали, родителите, бабите и дедовците често не предупредуваа да се стоплиме за да не настинеме. Дали е навистина така и дали настинката доаѓа од студот или е само мит?

Како што пишува HealthLine, настинките настануваат поради вируси, а не затоа што сме настинати. Сепак, една студија од 2022 година покажа дека студот, т.е. намалувањето на телесната температура, може лошо да влијае на имунолошкиот систем и да донесе поголем ризик од вируси на настинка.

Всушност, настинките се вообичаени сезонски вируси и ние всушност се разболуваме од нив. А она што го носи студеното време, ветерот и дождот е всушност потиснување на имунолошкиот систем што не прави поподложни на вируси.

Како да настинеме?
Повеќе од 200 вируси предизвикуваат настинка. Се шири низ воздухот и со близок физички контакт, допирање на устата, очите или носот по контакт со бактерии. Затоа е важно редовно да се грижите за хигиената на телото.

Advertisement

Што е превенција?
За да го намалите ризикот од настинка, треба да го направите следново:

  • често мијте ги рацете
  • воздржете се од споделување храна, пијалоци и други работи со домашните кои не се чувствуваат добро,
  • избегнувајте непотребно допирање на очите и устата,
  • јадете урамнотежена исхрана со многу овошје и зеленчук,
  • редовно вежбајте
  • доволно сон

Хидратацијата и правилната исхрана се исклучително важни за лекување на настинки. Настинката обично поминува за една или две недели и обично не бара посета на лекар. Но, понекогаш настинката може да прерасне во бронхитис или пневмонија. Ризикот од ова е поголем ако имате ослабен имунолошки систем или други респираторни здравствени проблеми како астма.

Advertisement