Иако е сè уште топло, сезоната на горење е пред нас.

Пепелта од огревно дрво е толку корисна работа што може да се користи на многу начини, па ако се загревате на дрва, не фрлајте го.

Пепелта може да биде совршена помош за чистење на домот или поттик растенијата да се развиваат побрзо, а еве како поинаку можете да го искористите!

Земјоделците многу добро знаат колку пепелта од дрво може да биде добра за почвата, па често ја користат како додаток за зголемување на киселоста на почвата. Посебно е добар за растенијата кои сакаат калциум, како што се доматите, спанаќот, лукот и розите. Пред да ги засадите овие растенија, додадете четвртина чаша пепел од дрво во почвата.

Advertisement

Исто така, кога ќе го измешате пепелот со вода и ќе го оставите да отстои неколку дена, а потоа ќе го процедите, сте добиле сок. Одличен е за чистење облека, подови, сребрени садови, ‘рѓа од мермерни површини. Малку подебела верзија на пепел и вода во форма на паста може да ги отстрани дамките од мебелот. Исто така, сапунот од сокот е одличен за оние со мрсна коса.

Пепелта добро ги отстранува непријатните мириси во станот и во фрижидерот, а делува слично како и оцетот што го оставате да ја „отстрани“ аромата на некоја застоена храна.

Одредени штетници, како што се полжавите и разните инсекти, не поднесуваат пепел, па многу лесно ќе се ослободите од нив со помош на овој „отпад“. Истото важи и за мравките – посипете го мравјалникот со пепел и мравките веднаш ќе си заминат. Корисно е да посипете малку пепел во аглите на подрумот, бидејќи на тој начин ќе ги избркате глувците, бубашвабите и другите предатори.

Advertisement