Постојат многу причини зошто луѓето остануваат во несреќна врска. Можеби двојката се движи во исти кругови, можеби е чувството дека некој е секогаш таму или фактот дека разводот може негативно да се одрази на децата.

Разбирливо, пред да се донесе одлука за раскинување или развод, сите се прашуваат за различните причини зошто се наоѓаат во таква ситуација.

Американскиот психолог Џил П. Вебер предупредува на една многу честа и опасна причина (или изговор) за опстојување во нездрава врска: срам за неуспех.

„Премногу луѓе остануваат во нефункционални, несреќни, па дури и насилни врски бидејќи раскинувањето го поистоветуваат со личен неуспех“, вели психологот.

Advertisement

Таквите луѓе раскинувањето или разводот го доживуваат како најголем срам, но според психолозите, останувањето во несреќна врска крие многу поголем ризик. На пример: во врска која во голема мера ве вознемирува, мора да криете многу емоции, тоа е неизбежно, не е решение. Луѓето кои ги затвораат очите пред реалноста обично ја губат радоста на животот, велат експертите.

На долг рок, ова ќе направи повеќе штета отколку соочувањето со сопствениот страв. Раскинувањето не е неуспех.

„Разводите немаат апсолутно никаква врска со личен неуспех, туку со меѓучовечка хармонија и надворешни фактори“, вели Веберова.

Advertisement