Списокот на намирници кои никогаш не треба да се купуваат на распродажба е доста долг и треба да внимавате.

Многумина често купуваат производи на промоции кои можат да бидат многу примамливи, што е разбирливо бидејќи сите се трудиме да заштедиме.

Понекогаш ризикот по здравјето е преголем и сепак треба да издвоите малку повеќе пари и да купите поквалитетни, посвежи производи. Бидете многу внимателни при купувањето на следните производи , пишува Нова .

Сечкано овошје и зеленчук

Advertisement

Кога овој тип на производ е на продажба, веројатно е блиску до истекување. Подобро е да купите свежо овошје и зеленчук, бидејќи ќе ви биде поевтино и ќе имате залихи за цела недела.

Авокадо

Авокадото обично е скапо овошје, па затоа е тешко да се одолее на едно по намалена цена. Веројатно е презрело, па вреди да се купи само едно парче и да се користи истиот ден, во спротивно подобро е да се избегне.

Неорганско месо

Кај производите од животинско потекло, квалитетот е најважен, па затоа е подобро да се трошат повеќе пари на нив и да се штеди на друго место. Понекогаш се намалуваат квалитетните парчиња месо, но потоа брзо ги користите, по можност истиот или следниот ден.

Салата во кеса

Многу побрзо ќе ја изгуби свежината ако се затвори во кеса, затоа не купувајте дури и ако е на акција.

Путер од јаткасти плодови без адитиви

Ако пакувањето со путер од кикирики или кој било друг јаткасто овошје е јасно означено дека содржи свежи јаткасти плодови, купете го кога не е во продажба, бидејќи вкусот може да биде сосема различен како што производот се приближува до рокот на траење.

Јајца

Наместо да плаќате повеќе за јајца и изберете највисок квалитет на располагање. На овој начин ги избегнувате штетните материи кои ги има во поевтините јајца, месото и другите производи од животинско потекло.

Млеко

Ако го користите често, секогаш вреди да го купите по намалена цена. Но, порано или подоцна ќе наидете на тетра пакување млеко кое станало кисело или истечено. Не го сакате ова сценарио…

Леб

Кога ќе ја искористите промоцијата и ќе купите леб, тој брзо ќе порумени и ќе порасне во споредба со свежиот од редовната понуда.

Храна без конзерванси

И онака трае многу пократко, затоа немојте да го купувате кога не е на распродажба, бидејќи дотогаш е одамна изминат рокот.

Јогурт

Како и млекото, така и јогуртот лесно се расипува, а шансите се зголемуваат со тоа што ќе се најде на продажба.

Advertisement