Ова овошје го чисти телото од токсини и помага при слабеење

Редовното консумирање овошје има многу здравствени придобивки, особено различни видови овошје. Меѓутоа, доколку барате овошје кое ќе ви ги обезбеди сите хранливи материи во една порција, изберете малини. Зошто? Тие се убедливо најдобри со оглед на количината на диетални влакна што ја содржат.

Една чаша малини содржи 8 грама влакна. Тие можат да помогнат во исфрлање на токсините од телото, како и воспаление на цревата и губење на тежината. Покрај тоа, малините се богати со витамин Ц, манган, витамин К, железо, магнезиум, фосфор, калиум, бакар, тиамин, калциум, цинк и витамини Е, А и Б6.

Тие исто така содржат антиоксиданси, за кои Healthline вели дека се важни за здравјето на клетките кои се борат против оксидативниот стрес. Високиот оксидативен стрес е поврзан со болести како што се рак, дијабетес и срцеви заболувања. Дополнително, докажано е дека антиоксидансите имаат својства против стареење. Целокупните придобивки што би ги добиле од другите овошја не се исти.

Advertisement

Боровинките се одличен извор на истите хранливи материи, но тие не содржат толку многу влакна (3,6 грама). Јагодите се пониски во калории и богати со витамин Ц, но повторно имаат помалку влакна (3 грама). Малините може да се наречат најдобро овошје дури и само поради количината на влакна што ја содржат.

Advertisement