Започна зимската сезона, повеќето домаќинки веќе го пробаа најдобриот рецепт за кисели краставички – дури и подобар од продавниците, а многумина веќе ја „мерат“ зелката за да ја киселат неколку недели. Сепак, „раниот“ зеленчук и овошје со себе носат еден здравствен ризик, а тоа е што содржат поголема количина на нитрати.

Нитратите се хемиски соединенија кои се додаваат во овошјето и зеленчукот со цел овошјето да созрее што е можно поскоро. Проблемот е што кога оваа хемикалија ќе влезе во храната, таа станува опасност по здравјето. Кај младата зелка, нитратите најмногу се акумулираат во корените и површинските листови, а најмалку во средината на главата.

Затоа експертите апелираат да не го јадете коренот, кој многумина сакаат да го грицкаат кога ќе ја „издлабат“ главата пред да ја стават во буре и да почнат да киселат. Ако готвите слатка зелка, задолжително фрлете ги надворешните листови, бидејќи може да содржат нитрати.

Која количина на нитрати е опасна?

Advertisement

Според препораките на Светската здравствена организација , „безбедниот“ внес на нитрати е 5 mg на килограм телесна тежина дневно. Значи, за човек кој тежи, на пример, 60 кг, нема да биде проблем ако внесе 300 мг нитрати преку храната, што е отприлика околу 400 г свежа зелка (се разбира, ако го извадите коренот и површинските листови, количината на нитрати по грам зелка се намалува) . Сепак, експертите забележуваат дека нема причина за грижа, бидејќи не секоја главица зелка е „кисела со хемикалии“. Едноставно треба да бидете внимателни со плодовите кои се хранети со органски и минерални ѓубрива за да растат побрзо и да бидат поголеми.

Како да се избере најдобрата зелка?

При изборот на зелка, мора да обрнете внимание на мирисот и изгледот. Зеленчукот треба да мириса токму така – како зелка. Надворешните листови на зеленчукот мора да бидат недопрени, без оштетувања и да имаат карактеристична форма и боја (бела, зелена или виолетова). Надворешните листови не треба да се сушат, а кај бели и виолетови сорти и овие листови треба да „блескаат“.

Advertisement