Домородните Американци, исто така, користеле лисја од ајдучка трева со векови за лекување на многу кожни проблеми

Боквица е најдобар пријател на кожата. Ова е лесно да се заклучи поради сите лековити својства што ги има.

Ова кратко, диво растение расте насекаде низ светот и се користи уште од античко време за лекување на многу кожни проблеми. Лековитите својства на buckthorn, кога станува збор за каснувања од инсекти, рани и изгореници, се спомнати во записите на бенедиктинскиот манастир во Германија, кои датираат од 12 век. Домородните Американци, исто така, користеле лисја од ајдучка трева со векови за лекување на многу кожни проблеми.

Се препорачува да се нанесуваат листови од ајдучка трева на болни места од изгореници, инфекции, гнојни инфекции, малигни чиреви, каснувања и убоди од животни и инсекти. Коренот заедно со зелената салата се користи за каснување од змии отровни, треска, кожни болести и разни рани. Семето се зема како добар антихелминтик за исфрлање на разни паразити и натрапници во цревата, а бидејќи има повеќе од 30 проценти слуз, за ​​лекување на воспаление или инфекција на цревната слузница. Од цветовите и корените на ова растение се прави чај кој се користи за лекување на сифилис, скрофула, крварење, леукореа, грчеви, афти, дијареа, дизентерија, белодробни хеморагии…

Advertisement

Како да се подготви чај од ајдучка трева: 1 лажичка листови прелијте ја со топла вода, покријте и оставете да отстои 15 минути. Процедете и пијте 2-4 шолји од овој чај во текот на денот.

Advertisement