Опаѓањето на косата е нормална појава – губат од 50 до 100 влакна на ден. Меѓутоа, кога ова не е нормално? Кога да се грижите и да се јавите на лекар?

Циклусот на раст на косата се состои од три фази – раст (анаген фаза), крај на растот и подготовка за одмор (фаза катаген) и одмор (телогена фаза), по што косата се одвојува од коренот и опаѓа. Како што опаѓа косата, растат нови, а во оваа фаза, во нормални околности, околу 14 проценти од влакната се на главата.

Меѓутоа, поради повеќе причини, често се грижиме дека косата ни опаѓа прекумерно, а тоа е особено засилено по избувнувањето на пандемијата на коронавирус, бидејќи е откриено дека мината инфекција често остава последици во форма на губење на косата.

Некои показатели се сосема очигледни, а некои не, но доколку сте забележале нешто од оваа листа, не би било лошо да посетите лекар.

Advertisement

Тест од една минута

Студијата објавена во 2008 година во медицинското списание JAMA Dermatology презентираше лесен начин да откриеме дали губиме повеќе коса отколку што треба. Сè што треба да направите е да ја фрлите косата напред, да ја исчешлате од вратот до предното тело и да изброите колку коса паднала за една минута. Ако најдете околу 10 влакна, тоа е нормално.

Кожата на скалпот ви е видлива

Во зависност од вашата природна текстура на косата, дел од кожата на скалпот секогаш може да се види, па обично може да се забележи секое прекумерно опаѓање на косата. Обрнете внимание на темите и редовно следете за какви било промени.

Пронаоѓањето влакна на перница обично не е симптом на прекумерно опаѓање на косата, но ако во последно време има повеќе влакна – тоа може (но не мора) да биде причина за загриженост.

Кога ќе поминете со прстот низ косата, останувате со влакна

Чешлањето на заплеткана коса обично завршува со повеќе од вообичаеното на четката, но ако поминувањето со прстите низ веќе исчешланата коса оди со дополнително губење, закажете состанок со лекар за да ве упати на дополнителна анализа.

Делот е поширок од порано

Покрај тоа што е пресуден за фризурата, изгледот на разделбата е многу важен показател за состојбата на косата. Доколку забележите дека не е богат како порано, туку дека се шири, може да биде симптом на здравствен проблем.

Коњското опавче ви е потенко

Дури и кога не забележувате ништо од горенаведеното, опавчето може да ја открие вистинската состојба на вашата коса. Ако често носите коњско опавче и забележувате дека е помалку бујно и богато од порано, тоа може да биде знак дека нешто не е во ред.

Advertisement