Кога бебето треба да се роди, мајките често купуваат се и сешто, иако се покажува дека е сосема непотребно. Еве список на работи што можете да ги заобиколите и да заштедите пари.

Апарат за храна за бебиња

Многу новопечени мајки мислат дека разните машини и уреди ќе им го олеснат мајчинството, па непотребно трошат пари на тоа. Заклучокот е дека не ви треба ништо за да направите храна за бебиња освен тенџере и рачна машина за пасирање компири.

Премногу облека

Advertisement

Бебињата многу брзо ја надраснуваат облеката и имаат потреба од нова. Најдобро е да не вложувате многу во овие работи, често ќе го менувате бебето и подобро е да се држите до неколку едноставни „крпави“ отколку да купувате многу или уште полоши скапи, кои нема да се носат. Практичните родители често земаат донирана облека од пријатели и роднини и на тој начин заштедуваат на непотребно трошење пари и трупање облека.

Стерилизатор за шишиња и цуцли

Да ги немаше наивните родители, немаше да има продавници кои нудат и апарати и предмети со „измислена функција“. Иако претходно сè се сметаше за рачен и многу побавен процес, и тогашните родители постигнаа сè. Тоа воопшто не е мачење, туку едноставно зошто да не загреете тенџере со вода и да ставите шише или цуцла во него? Зошто да се комплицираат работите и да се трошат пари непотребно?

Бебешка бања со термометар и вага

Када за дете е неопходна затоа што се подразбира дека ќе го бањате. Сепак, секоја дополнителна дополнителна опрема освен бебешката влошка е непотребна. Денешните модели се сè посовршени, па нудат можност за мерење на температурата на водата (што секако можете да го направите со рака) или вградена вага, што е непотребно бидејќи детето дефинитивно ќе оди кај педијатар, кој ја прави таа работа.

Advertisement