Голем дел од населението страда од камења во жолчката, на кои можеме да им „заблагодариме“ на нездравиот начин на живот и лошата исхрана.

Што се жолчни камења?

Жолчните камења се кристали во жолчното кесе или жолчните канали кои произлегуваат од жолчката, доколку содржи повеќе холестерол отколку што може да се разложи. Холестеролот станува нерастворлив и преципитира, формирајќи жолчни камења. Друга причина за формирање на жолчни камења е нецелосното празнење на мочниот меур.

Камењата во жолчката се почести кај жените, а фактори кои влијаат на нивното формирање се дебелината, генетиката, лошата исхрана и повозрасната возраст, пишува rtl.hr.

Advertisement

Симптоми на жолчни камења

Потребни се околу осум години за да се развијат симптомите на жолчни камења. Најчестиот симптом на камења во жолчката е неподнослива болка која се карактеризира со ненадеен почеток, наизменична и острина, а овој тип на болка се нарекува билијарна колика.

Се појавува во средниот или горниот десен дел на стомакот, може да се прошири на десната пазува и трае неколку часа. Може да биде придружена со покачена телесна температура, треска и повраќање.

Симптомите на жолчните камења остануваат невидливи се додека остануваат во жолчното кесе, но кога се движат и го блокираат жолчниот канал, се јавува болка.

Третман

На луѓето кои имаат жолчни камења кои не предизвикуваат болка не им е потребен третман. Но, доколку има болки, треба да внимавате на исхраната и да избегнувате мрсна храна.

Доколку тој тип на диета не помогне, лекарот ќе предложи хируршко отстранување на жолчното кесе или растворање и дробење на жолчните камења.

Ако каменот на жолчката заврши во жолчните канали, може да предизвика компликации и да бара негово отстранување. Ова се прави со операција или ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија (ERCP), која е ефикасна во 90 проценти од случаите.

Advertisement