Брадавиците можат да бидат последица од вирусни инфекции, а до сега се идентификувани 120 типови. Тие во главо се појавуваат на лактите, колената, прстите и лицето. Ќе ви прикажеме неколку домашни лекови кои можат да ви помогнат да ги отстраните.

ЛУК

Поради своите антивирусни својства, лукот се смета за еден од наједноставните и најделотворните домашни лекови против брадавици. Потребно е да го згмечите лукот и да го наненсете на брадавицата, а потоа да го завиткате со завој. Завојот извадете го по 24 часа. Кај “тешките” случаи, потребно е оваа постапка да се повторува неколку пати.

МАСЛА

Advertisement

Есенцијалните масла, како на пример рицинусовото исто така помагаат да ги отстраните брадавиците. Земете стапче за уши натопено во масло и секојдневно мачакајте ја брадавицата се додека не исчезне.

АЛОЕ ВЕРА

Уште еден ефикасен лек за отстранување на брадавици е кремата или гелот од алое вера. Потребно е редовно да го нанесувате на брадавицата се додека таа не исчезне.

КОРА ОД БАНАНА И КОМПИР

Еден од популарните начини да ги отстраните брадавиците е нежното триење со кора од банана два до три пати дневно. Исто така, саканите резултати можат да се постигнат и доколку нежно го триете со свеж компир (исечен). Брадавицата треба да исчезне по две недели.

Advertisement