Лекарите откриваат кои симптоми никогаш не треба да се игнорираат бидејќи секогаш се алармантни!

Додека некои сериозни болести имаат многу очигледни симптоми и луѓето знаат дека е знак да се оди на лекар што е можно побрзо, некои симптоми се многу „незабележителни“, односно луѓето не ги доживуваат како сериозни.

Во многу случаи, долгорочните симптоми можат да доведат до сериозни здравствени опасности доколку не се лекуваат “, предупредува д-р Дејвид Гроинер.

Еве неколку симптоми кои никогаш, никогаш не треба да ги игнорирате!

Advertisement

Иако симптомот најчесто поврзан со срцев удар е болка во градите, д-р Мишел Рид истакнува дека некои симптоми, особено кај жените, се многу посуптилни.

Ако се чувствувате одеднаш уморни, можно е не само да не сте спиеле доволно.

„Во многу случаи, жените немаат болка во градите, потење, вртоглавица и гадење, но сето тоа започнува со ненадејно чувство на замор“, истакнува таа.

„Несмасност“ во рацете

Ако одеднаш имате проблеми со фини движења, како што се тешкотии при закопчување на кошулата, тоа може да биде ран знак за цервикална миелопатија, состојба која започнува од вратот и влијае на нервите понатаму по телото.

„Симптомите може да напредуваат до потешкотии при одење, вкочанетост во нозете, губење на сетилата и слично“, објаснува д -р Тану ayеј.

Рапав глас

Промена на гласот, т.е. глас кој одеднаш станува рапав е многу чест симптом што луѓето обично го игнорираат долго време, а не треба, предупредува ларингологот од „Јеил“, д-р Мајкл Лернер.

„Рапавиот глас често се припишува на ларингитис, но може да биде знак на нешто многу посериозно. Прекумерното викање од пеење или навивање може да ги оштети гласните жици и да доведе до прекин на крвните садови во гркланот, а исто така може да се појават и полипи “.

Што е уште поопасно, рапав глас понекогаш може да се појави поради присуство на канцерогени израстоци на гласните жици или на друго место во грлото.

Немир, раздразливост и конфузија

Ако ви се случи одеднаш да бидете вознемирени, да покажете знаци на раздразливост и конфузија, причината за тоа може да биде ниското ниво на шеќер.

„Телото се потпира на шеќери или гликоза за енергија“, вели д-р Јосилин Надуа. „Кога нивото на гликоза е ниско, тоа влијае на способноста на мозокот да испраќа сигнали до невротрансмитерите, што влијае на движењето, комуникацијата и когнитивниот статус“.

Губење на рамнотежа
Еден од првите знаци на мозочен удар е ненадејно губење рамнотежа, предупредува неврохирургот д -р Мајкл Штифел.

Покрај тоа, ненадејното губење на видот на едното или обете очи укажува на мозочен удар, како и „пад“ на едната страна од лицето. Чувството на слабост во рацете не треба да се игнорира, а ненадејните потешкотии во говорот се еден од симптомите. Во случај на овие знаци, треба да се повика брза помош што е можно поскоро!

Advertisement