Овие 4 грешки ги прават вашите кисели краставички меки

На секоја домаќинка и се случило да отвори тегла со кисели краставички и да се изненади непријатно – наместо вкусен и крцкав зеленчук, внатре има само меки краставици. Може да има неколку причини за ова. Еве ги најчестите грешки кои предизвикуваат меки кисели краставички:

1. Игнорирање на правилата за стерилизација Многу често, домаќинките не посветуваат должно внимание на процесот на стерилизација. Запомнете: за да добиете вкусна и долготрајна зимска храна, теглите и капачињата мора да се измијат темелно, а потоа да се стерилизираат.

2. Користење на капи со слаб квалитет
Употребата на неквалитетни капачиња е причина за истекување на маринадата, а тоа често доведува до омекнување на киселите краставички.

Advertisement

3. Неправилно подготвена маринада
Често причината за меките краставици е неправилно подготвената маринада. Можеби не сте ставиле доволно сол во саламура – обично се потребни 1,5 лажици сол за тегла од 1 литар. Важно е и правилната доза на оцет – 70 грама киселина е потребната количина за тегла од 3 литри.

4. Недоволна течност и неправилно распоредување на краставиците
Течноста треба целосно да го покрие зеленчукот. За конзервирање се користат краставици со приближно иста големина и цврсто се редат во теглите.

Advertisement