Овој евтин зачин брзо го намалува холестеролот

Конзумирањето на семки од тилчец помага во намалување на нивото на холестерол, пишува Daily Express, повикувајќи се на студија во Journal of Family Practice. Ова едногодишно растение од семејството на мешунките е познато уште од античко време; расте во јужна Европа, западна Азија и Северна Африка.

За да го проучат ефектот на овој зачин врз нивото на холестерол, експертите проучувале различни бази на податоци. Како резултат на тоа, откриено е дека семките од тилчец имаат „статистички значаен“ ефект на намалување на холестеролот од 15-33%, ефект што е пронајден во пет научни студии. Според експертите, една студија покажува дека сувите листови од тилчец го намалуваат нивото на холестерол за 9% по еднократно нанесување.

Според „Дејли експрес“, позитивниот ефект од конзумирањето на семки од тилчец тсе должи на нивната висока содржина на влакна. Така, растворливите влакна кои апсорбираат вода може да ја намалат апсорпцијата на холестерол во крвта.

Advertisement
Advertisement