Осанка Мејас се омажила во Германија каде почнала да живее како во Босна, негувајќи ја традицијата.

Босанката Мејаша од Градашац се омажила во Германија, каде живее со години, но и покрај тоа ја негува босанската традиција и истакнува дека благодарение на својот тамошен живот почнала повеќе да и се посветува на традицијата.

Мејаша се омажи за многумина на неверојатен начин, исто како што се правеше во минатото – го познавала својот сопруг само 6 дена, по што решила да се омажи за него и да замине во Германија, каде што не познавала никој друг освен него. . Босанката истакна дека буквално доживеала „брак без преседан“.

Се омажив на стар начин, имав посредник, исто како во старите времиња“, рече таа и нагласи дека го има најдобриот сопруг.

Advertisement

Кога пристигнала во Германија, таму нашла голема куќа и двор и веднаш имала визија да ја направи куќата домашна и да ја внесе босанската традиција во неа. Таа и нејзиниот сопруг го уредувале ентериерот по моделот на старите босански куќи, а со текот на времето уште повеќе се мотивирале да го направат тоа.

„Кога стигнав таму, најдов се нормално – куќата, дворот, сè како во Босна. Потоа отидов зад куќата, да видам каде е се, а потоа го прашав „Што е ова“, ми одговори. : „Па, влези и види, има некој мудбак (соба за складирање и барака до него каде се чуваат дрва)“. Ја отворив вратата и најдов вистинска мала соба, онаа старата“, изјави Мејаха за ITV story .

Мејаси веднаш добила брилијантна идеја, а таа веднаш му ја претставила на сопругот својата визија – „Тука можев да направам босанска соба!“.

Извезените перници, килимите и ракотворбите станаа основен дел од нејзиниот ентериер. Мејаса е исклучително талентирана за пишување песни, што особено го воодушеви нејзиниот сопруг.

Мејаша живее во Германија како вистинска домаќинка – ја подготвува зимницата, готви, чисти, садела разни видови овошје и зеленчук, а признала и дека Германките знаат многу за кујната.

Advertisement