Високата температура кај децата е еден од најчестите симптоми на разни болести. Родителите обично ја доживуваат треската како драматичен настан што укажува на сериозна болест на детето, но тоа не мора секогаш да биде случај. Како што пренесува Cafe Mom, постојат неколку грешки кои родителите најчесто ги прават кога нивното дете добива температура, а не би требало. Педијатарот Алана Левин објасни кои се овие грешки и како можат да му наштетат на вашето дете.

Го прегревате детето
Педијатарот предупредува дека никогаш не треба да прегревате дете кое има температура. Имено, во фаза на пораст на температурата детето се жали на студенило, може да му се ладат рацете и стапалата и има морници. Родителскиот порив е автоматски да му угодат на детето, што значи да го загреете со облека, да го покриете и да ја загреете просторијата во која престојува.

„На овој начин само дополнително ја поттикнувате температурата да се зголеми, детето да се прегрее и ризикувате од фебрилни конвулзии, особено кај деца под две години“, објаснува Левин, додавајќи дека родителите треба да го прават токму спротивното – соблечете го детето, дајте му течности, супозиторија или сируп, туширајте го или капете го со млака вода, малку исушете го и облечете го во воздушна, широка памучна облека. Исто така, педијатарот нагласува дека е потребно да се следи температурата на секој час и да се реагира доколку таа нагло скокне или воопшто не може да се спушти.

Веднаш одете во болница
Температурата сама по себе не е итен случај, особено ако не е премногу висока. Токму затоа повеќето родители грешат веднаш да однесат дете со температура во болница.

Advertisement

„Многу родители, за жал, пребрзо реагираат и паничат кога нема потреба за тоа. Важно е луѓето да разберат дека покачената температура е всушност одбранбен механизам на детето што му помага да се бори против болеста или инфекцијата. Како и да е, не е итен случај ако температурата не е превисока или ако помине со супозитории или сируп“, објаснува Левин.

Давате лек без консултација со педијатар
Секој третман или давање терапија без претходна консултација со педијатар е едноставно забранет и многу лоша идеја, предупредува педијатарот.

„Повеќето родители се внимателни со лековите, но има и такви кои на своето дете ќе му дадат средство да ја намали температурата без претходна консултација со педијатарот. Тоа е безумно, тоа им го кажувам на сите мои пациенти. Како што не би земале лекови без рецепт за посериозна состојба, истото треба да го правите и кога станува збор за вашето дете, инаку може да направите повеќе штета отколку корист“, објаснува тој.

Го ладите детето со алкохолни облоги
Алкохолот може да предизвика црвенило на кожата и дополнителна хиперемија и топлина за само неколку минути, се апсорбира преку кожата и може да дојде до труење, како и испарувања на алкохол кои се креваат од врелата кожа, а детето потоа ги вдишува. Нема место во намалувањето на температурата кај децата, советува педијатарот.

Не ја почитувате дозата на антипиретици со оглед на возраста на детето
. Пречестата администрација на антипиретици, прекумерните дози, како и лошата комбинација на ибупрофен, парацетамол или дури и волтарен супозитории, кои се индицирани само кај деца постари од две години, може да се намали температурата одеднаш за неколку степени и да доведе до хипотермија.а тоа е многу поопасно од одржување на умерено покачена температура.

Инсистирате на одмор
Една од најчестите грешки што ги прават родителите кога детето има температура е инсистирањето на одмор. Педијатарот објаснува дека воопшто не е потребно, особено ако се работи за малку покачена температура. Имено, дозволена е умерена активност, а тоа ќе ви олесни да ја забележите општата состојба на детето, пишува Индекс .

Advertisement