Пејачката ни ги остави најдобрите љубовни песни.

„Букет бели рози“ го изведе само еднаш во животот.

Пееше за Данка, Љиљана, Сања, Бранка, Нада, Јелена, Ангела, Ана, Александра, Дијана, Фатима, Мирјана, Марта, но малку е познато дека најтажната песна и ја посвети на една Славица во која беше длабоко вљубен. …

Најтажната песна на Тома Здравковиќ е напишана и испеана само еднаш за Словенка со сина коса и сини очи. Станува збор за песната „Букет бели рози“, која можеби не е меѓу неговите најголеми хитови, но дефинитивно ја крие најтажната, згора на тоа, морничавата вистинска приказна за неговата прва љубов која починала пред да наполни 20 години.

Advertisement

Тома Здравковиќ се сретнал со студентка Славица во Тузла, додека тој се уште бил непознат. Толку многу ја сакал што фантазирал да оди по ходникот со неа, но од нејзиниот дневник открил детали од нејзиниот интимен живот со познати и непознати мажи, што го шокирало. Тома и Славица се расправаа и раскинаа, иако имаа силни чувства еден за друг.

– На мојата прва проба присуствуваа фудбалерите Драган Шекуларац и Зоран Миладиновиќ. Ме исмејуваа. Депресивен и искомплексиран, не забележав дека Славица седи со Зоран. Сфатив дека нешто не е во ред дури кога им пријдов. Пред целото друштво рекла дека мора да посети некои пријатели. Што би можел да направам освен да се согласам. Се вратив во празната соба на хотелот „Балкан“, а таа се појави дури по полноќ, изјави подоцна Здравковиќ.

Кога пеел на црногорското приморје во 1963 година, добил телеграма во која лекарот што ја лекувал Славица го известува дека е тешко, неизлечиво болна и дека сака да го види. Кога пристигнал во Сараево, не можел да ја препознае, бидејќи ослабела триесет килограми. Поради настапот, Тома не можел да остане со Славица, а неколку дена подоцна добил нова телеграма во која се известува дека неговата љубов умрела.

Трогнат од нејзината смрт, тој ја напиша најтрогателната песна во неговата кариера.

– Почина во Сараево, ја погребаа во родниот Травник, а јас стигнав на свежата тумба, само да положам букет бели рози.

Седум-осум години подоцна, токму во Травник, за првпат јавно испеав песна посветена на неа, која беше огледало на нашиот живот. Ја извадив тогаш и никогаш повеќе.

Плачев, плачеше цела сала. Не беше концерт, туку погреб… А таа беше русокоса со кратка коса. Имаше и сини и малку тажни очи. Висока, со долги ногавици во сини фармерки, изгледаше како вистинска „рог баба“ – изјавил Тома објаснувајќи како настанала песната „Букет од бели рози“.

Advertisement