Писмо од 83-годишна баба ќе ви биде покорисно од советот на кој било психолог

Баба наводно го напишала писмото и ѝ го испратила на пријателката, а и да е измислено, ќе ви заштеди години созревање и собирање животни лекции. Многу е практично и открива како да разликувате важно и неважно.

„Почитувана Берта,

Колку повеќе читам, толку помалку бришам прашина. Седам во дворот и се восхитувам на глетката, а плевелот во градината веќе не ме нервира. Поминувам повеќе време со семејст

Advertisement

Секогаш кога е можно, животот треба да биде модел на пријатни искуства, а не на издржливост. Сега се обидувам да ги препознаам тие моменти и да ги ценам.

Ништо не штедам – ​​користиме добар кинески порцелан и кристал за секоја посебна пригода како што е губење на еден килограм, исправен мијалник или првите расцутени ириси.

Го носам моето добра сако на пазар. Мојата теорија е дека ако изгледам успешно, можам да потрошам 28 долари на една мала кесичка со намирници. Мојот најдобар парфем не го чувам за посебни прилики, туку го ставам за продавачите и вработените во банките и продавниците.

„Еден ден“ и „наскоро“ губат вредност во мојот речник. Ако е вредно нешто да се види, слушне или направи , сакам да го видам, слушнам, направам тоа веднаш.

Не знам што би направиле другите кога би знаеле дека утре нема да бидат тука, што сите го сфаќаме здраво за готово. Мислам дека би ги повикале членовите на семејството и неколку блиски пријатели. Можеби би поканиле неколку поранешни пријатели да им се извинат и да ги урнат оградите на кавгите од минатото.

Сакам да ги замислам како излегуваат во кинески ресторан на вечера или некоја храна што најмногу ја сакаат. Само претпоставувам – никогаш нема да знам.

Тие мали нешта што не ги завршив ќе ме налутат ако знаев дека часовите ми се одбројани. Би се налутила што не напишав некои писма што имав намера да ги напишам деновиве. Ќе ми биде жал доколку не им кажувам доволно често на мојот сопруг и на родителите колку ги сакам.

Многу се трудам да не штедам, да не се воздржувам, да не одложувам нешто што би оживело смеа. И секое утро, кога ќе ги отворам очите, си велам дека тоа е нешто посебно. Секој ден, секоја минута, секој здив е подарок.

Можеби нашиот живот стана поинаква песна од онаа што ја замислувавме. Но, додека сме тука, сè уште можеме да танцуваме“.

Извор: zenski.kutak.rs

Advertisement