Необичен симптом на дијабетес може да се појави на лактите.

Дијабетесот е хронична болест во која нивото на шеќер во крвта е покачено. Приближно 770.000 луѓе боледуваат од дијабетес во Србија, а лекарите често го нарекуваат состојба со која може да се живее, се додека не се комплицира. Како што објаснуваат лекарите, тогаш станува сериозна болест и може да влијае на многу делови од нашето тело, вклучувајќи ја и сувата кожа на лактите.

Ова е еден од необичните симптоми за кои многу луѓе не се свесни, а всушност може да укаже дека некое лице може да боледува од дијабетес. Овој феномен се јавува затоа што дијабетесот, меѓу другото, може да предизвика чешање и сува кожа, а луѓето со оваа состојба често забележуваат потемни дамки на лактите.

Сепак, сувите лакти може да се поврзат и со други здравствени проблеми како егзема или псоријаза. Симптомите на дијабетес може да се појават во секое време од животот, а ова се некои од нив:

Advertisement
  • Чувство на жед повеќе од вообичаено
  • Уринирање повеќе
  • Чувство повеќе гладни
  • Ненамерно губење на тежината
  • Чувство на раздразливост или други промени во расположението
  • Чувство на замор и слаб
  • заматен вид
Advertisement