Баба Ванѓа или Вангелија Димитрова, роденото Пандева, е родена во 1911 година во Струмица, Македонија.

Луѓето од целиот Балкан, Европа и многу делови од светот доаѓаа кај Баба Ванѓа за предвидувања.

Ја посетија најмоќните луѓе на светот, но и сиромашните од нејзиното село. Таа е заслужна за предвидувањето на судбините на Хитлер, Путин, Горбачов, Сталин, Лејди Ди, Џеки Кенеди, како и најголемите светски трагедии.

Да потсетиме дека Ванѓа предвидела и дека нејзиниот подарок ќе го наследи слепа девојка од Франција, ќе започне
Третата светска војна – прво во земјите каде што луѓето ќе се распраават меѓу себе, па конфликтот би подоцна се прошири во целиот свет. Ванѓа наводно предвидела дека до 2043 година исламот ќе ја преземе Европа.

Advertisement

Многумина не веруваа во нејзиниот „подарок“.

Таа често била видена во друштво на лидерот на Бугарската комунистичка партија, Тодор Живков, а се смета дека преку тој канал добивала информации од тајните служби.

Во 1926 година, по совет на соседите, ја испратиле слепото девојче Ванѓа во „Домот за слепи“ во Земун, каде што поминала две години. Бугарката била заведена во Домот под српско име и презиме, како Анѓелија Тасиќ.

Пред тоа лекарите не можеа да и помогнат. Наводно, две операции во Скопје и една во Белград немале ефект.

Ја видела и сопствената смрт. Состојбата и се влоши многу“, изјавиле на полноќ на 10.08.1996 година.

– Ќе живеам додека ми е судено да живеам на овој свет – рече еднаш Баба Ванѓа.

Далечната роднина на Ванга, која била до нејзиниот кревет до последен момент, сведочела дека во тој момент пророчицата побарала чаша вода, корка леб и – темелно да се избања!

– Па, сега се е во ред – рече тогаш таа.

Advertisement