Ви носиме листа на уреди кои трошат струја дури и кога се во мирување

Полнач за телефон

Многумина го оставаат полначот во штекерот дури и откако ќе заврши полнењето.

Така, изгледа попрактично, и честопати сме премногу мрзливи да го повлечеме кабелот. Цената што ја прави самиот полнач не е голема, но постои. Се проценува дека оваа практика троши 1,2 вати дневно.

Advertisement

Дигитална телевизија

Малкумина се свесни за работата на дигиталните приемници, но тие продолжуваат да примаат сигнали дури и кога телевизорот е исклучен. Значи, кога ќе го исклучите телевизорот, исклучете го ресиверот, ако го имате. Додека работи непотребно, дневно троши 22 вати.

Tелевизор

Дали знаевте дека притискањето на копчето за вклучување всушност го става телевизорот да спие? За жал, тоа е случај – можете целосно да го исклучите само ако го исклучите. Инаку телевизор што не работи троши 24 вати на ден.

Компјутери и лаптопи

Дури и кога се исклучени, десктопот и лаптопите во заднина работат. Ако не сакате да крадат 96 вати на ден, подобро тргнете ги од струја. Непотребно е да се каже дека ако ги држите овие уреди во режим на „stand by“, потрошувачката е уште поголема.

Еден од уредите кои веќе почнавме да ги користиме е уред на кој треба да посветиме посебно внимание. Тоа е вентилатор.

Вентилатор

Прашина, микроорганизми и честички нечистотија се собираат на вентилаторот, а ако го оставите да работи преку ноќ, може да се разбудите со кивање, затнат нос или дури и симптоми на алергија.

Доколку не го чистите редовно вентилаторот, сите овие честички ќе ви „дуваат“ право во лицето доколку го насочите кон себе додека спиете. Оставете да делува цела ноќ, и со часови сте изложени на алергени.

Освен што воопшто не ја намалува температурата, туку влијае на нашето субјективно чувство, вентилаторот кој работи долго време троши многу, па сметката може да ни биде доста повисока.

Advertisement