Технологијата може да го сними она што е невидливо со голо око, а еве што се случува во воздухот кога ќе го испуштите тоалетот!

Поголемиот дел од постарите или родителите не рекле без причина дека го спуштаме тоалетното седиште при пуштање вода после користење на тоалетот, а сега причината за тоа е научно докажана.

Истражувачите од Универзитетот „Колорадо Боулдер“ во САД снимиле честички од ситни течни капки од тоалетната школка, кои обично се невидливи со голо око. Тие користеа ласери со зелено светло и опрема за сликање за да откријат што се случува кога ќе испееме вода по користење на тоалетот.

Имено, на видеото се гледа како мали капки вода, невидливи со голо око, се фрлаат во воздух со голема брзина. Како што тврдат самите научници, нивната студија е прва која ја мери брзината и ширењето на добиениот аеросолен облак со директна визуелизација, т.е. снимање.

Advertisement

Џон Крималди, водечки автор на студијата и професор по градежништво, животна средина и архитектонско инженерство, рече: „Ако е нешто што не можете да го видите, лесно е да се преправате дека не постои. Но штом ќе ги видите овие видеа, ќе никогаш повеќе не размислувај за тоа.” испирање на тоалетите на ист начин. Со создавање драматични визуелни слики од овој процес, нашата студија може да игра важна улога во пораките за јавното здравје.”

Според студијата, овие честички во воздухот патуваат брзо, со брзина од 2 метри во секунда, а можат да се видат во тоалетна школка на висина од 1,5 метри над земјата за само 8 секунди. Спротивно на тоа, најголемите капки често се таложат на површините за неколку секунди.

„Очекувавме овие аеросолни честички само да испливаат нагоре, но тие излегоа како ракета. Тие се издигнаа до таванот на лабораторијата и се проширија во просторијата“, рече главниот автор на ова набљудување.

Исто така, тие заклучија дека помалите честички не само што лебдат подолго во воздухот, туку можат да стигнат подлабоко во белите дробови преку носот, што може да биде опасно за здравјето бидејќи содржат различни бактерии кои лесно можат да стигнат до вашата четка за заби, на пример, за забите. Затоа, следниот пат кога ќе го испуштите тоалетот по користење на тоалетот, погрижете се да го спуштите седиштето.

Погледнете како тоа изгледа во видеото:

Advertisement